Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Zadrani u Europi

Nadahnute izvedbe Škare, Bašića i Ružića

Autor: Andrija Dešpoja

30.04.2024. 08:18
Nadahnute izvedbe Škare, Bašića i Ružića

Foto: CHAMPAGNE BASKET



Tjedni pregled zadarskih košarkaških pečalbara po običaju započinjemo iz VTB lige gdje je u tijeku doigravanje, a u njemu je ostao tek jedan predstavnik Donatovog grada, radi se o Jurici Žuži koji asistira glavnom treneru Aleksandru Sekuliću na klupi Lokomotiv Kubanja. Momčad iz Krasnodara „metlom“ je isprašila Parmu, svladavši je na svom terenu s 90:67 u drugoj utakmici četvrtfinalne serije, te u trećoj odigranoj u Permu s uvjerljivih 54:82. S glatkih 3-0 Lokomotiv je tako otišao prema polufinalu gdje će ukrstiti koplja s krvnikom Samare Dražena Anzulovića i pomoćnika mu Stipe Kuliša i Josipa Miliše. Nakon dvije lagane pobjede u Kazanju i u trećoj utakmici UNICS je potvrdio svoju dominaciju serijom, nadigravši u gostima svog protivnika rezultatom 67:90. Sastav koji s klupe predvodi Velimir Perasović imat će prednost domaćeg parketa u polufinalnom okršaju s Lokomotivom, dok će drugi par činiti CSKA te pobjednik serije između Zenita i Uralmaša.


Jurica Žuža i Aleksandar Sekulić (KK Lokomotiv Kuban)


Vraneš odsutan


U Litvi pak još uvijek je na snazi osnovni dio sezone, a s optimizmom prema skorašnjem doigravanju uputit će se Juventus u kojem ove sezone jednu od važnijih uloga ima novopečeni hrvatski reprezentativac Ivan Vraneš. On, doduše još nije zaliječio svoju ozljedu, ali i bez njega je sastav iz Utene upisao pobjedu kojom su se otarasili direktnog konkurenta u borbi za četvrto mjesto. Slavlje 78:91 na terenu Lietkabelisa Juventus je učvrstilo na poziciji koje će u četvrtfinalnoj seriji garantirati prednost domaćeg terena. Tu privilegiju neće imati David Škara čiji je Châlons-Reims nastavio fenomenalan pobjednički niz u francuskoj Pro B ligi kojim se iz ružnog pačeta pretvorio u bijelog labuda. Prvi dio sezone ukazivao je da će se Châlons-Reims grčevito boriti za ostanak, no u drugom je zaredao s pobjedama što ga je dva kola prije kraja zacementiralo na šestoj poziciji, dok će se pokušati napasti i peto mjesto koje drži Rouen. A čak osma pobjeda u nizu ostvarena je na domaćem terenu protiv Angersa s visokih 96:65, s tim da je Škara bio daleko najbolji igrač pobjedničke momčadi s 19 ubačaja i tri skoka. Oproštaj od ambicija plasmana u doigravanje kolo prije kraja osnovnog dijela talijanske Lege A imao je veteran Tomislav Zubčić čiji je Basket Napoli upisao poraz 88:74 na gostovanju kod Reggiane. Stasiti Pridražanin je u tom ogledu sudjelovao s devet poena, pet skokova i jednom asistencijom te će za pozdrav od sezone još imati odraditi obvezu posljednjeg kola koja nema rezultatsku važnost jer je Tortona na osmom mjestu nedostižna za Napolitance zbog goreg međusobnog omjera.


Michael Ružić (KK Joventut)


Efikasni Ružić


Sličan scenarij je i pred Joventutom iz Badalone koji je porazom 91:77 na gostovanju kod Gran Canarije ostao tek na pukoj teoriji da može u tri završna kola dočepati se osme pozicije koju drži Manresa. Katalonce je u posrtaju na Kanarskom otočju predvodio hrvatski tandem Ante Tomić i Michael Ružić. Dubrovački veteran bio je najučinkovitiji u gostujućim redovima s 21 košem, 13 skokova i tri asistencije, dok je odmah iza njega bio zadarski mladac koji je u 25 i pol minuta u igri upisao učinak od 13 poena, četiri skoka i dvije asistencije. A trenutačno izvan „play-offa“ se nalazi i momčad Širokog koja je zabilježila treći poraz iz pet utakmica u stupnju pobjednika bosanskohercegovačkog prvenstva. Širokobriježani su doduše imali najtežu misiju, gostovanje u Laktašima gdje je Igokea došla do dva boda rezultatom 72:63. U sastavu Ivana Velića ponovno nije bilo ozlijeđenog Duje Brale, ali je zato nepunih 14 minuta na terenu zaslužio mlađahni Gabriel Karamarko koji je zabio četiri koša i uhvatio dvije lopte. Momčad s Pecare nalazi se na polovici natjecanja na petom mjestu i tražit će u preostalih pet utakmica proboj među četiri najbolja koja idu prema polufinalu doigravanja.


“Double-double” Bašića




Jedini zadarski predstavnik u susjednoj mađarskom elitnom rangu Lovre Bašić sudjeluje sa svojim Körmendom u Ligi za ostanak gdje su minulog tjedna upisali polovičan učinak. Prvo je na domaćem parketu sa 101:92 nadjačan Paks i u tom ogledu je nekadašnji kapetan Zadra upisao dvostruko-dvostruki učinak od 13 koševa i deset asistencija kojima je pridodao i tri skoka, dok u porazu na gostovanju kod OSE Lionsa (101:90) nije bio u sastavu.


Najduljim pobjedničkim nizom od svih zadarskih pečalbara može se pohvaliti Dario Gjergja koji je na kormilu Oostendea upisao 17. uzastopno slavlje u BNXT ligi. Posljednji poraz Gjergjina momčad u ovom natjecanju je doživjela lani, točnije 10. prosinca, a 17. žrtvom ispao je BAL Weert kojeg su belgijski prvaci nadigrali na svom parketu sa 112:60. Sa savršenih 8-0 Oostende predvodi poredak u stupnju pobjednika BNXT lige gdje je na polovičnom omjeru Liege u kojem pomoćničku ulogu vrši Tihomir Bujan. Njegov klub je upisao treću pobjedom zaredom, na domaćem terenu je svladan Leiden s 94:65.