Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Ove godine manje poreznih prijava

15.02.2012. 23:00
Ove godine manje poreznih prijava


Broj prijava bit će manji nego prethodnih godina jer je 1. srpnja 2010. na snagu stupio Zakon o porezu na dohodak s kojim se ukinuo niz poreznih olakšica


Od početka godine se prikupljaju godišnje prijave za povrat poreza, a u zadarskom područnom uredu Porezne uprave do sad je zaprimljeno 3.515 godišnjih prijava poreza na dohodak za proteklu godinu. Prijave se primaju najkasnije do 29. veljače.
Ove godine će broj prijava biti manji nego prethodnih godina jer je 1. srpnja 2010. na snagu stupio Zakon o porezu na dohodak s kojim se ukinuo niz poreznih olakšica. Tako su ukinute olakšice za uplaćene premije osiguranja, troškove zdravstvenih usluga i stambene potrebe.
Godišnju poreznu prijavu za 2011. obvezno podnose osobe koje su primale plaću ili mirovinu kod dva poslodavca, zatim porezni obveznici koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, osobe koje su ostvarile dohodak koji je ostvaren i isplaćen izravno iz inozemstva i to samo u slučaju ako porez nije plaćen po propisima RH. Nadalje, osobe koje su ostvarile autorske honorare ili imale ugovor o djelu (ako isplatitelj koji je obvezan nije obračunao porez na dohodak) te članovi posade broda u međunarodnim vodama.
Građani mogu podnijeti godišnju poreznu prijavu i uvećati osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji i djecu, iznose plaćene za obvezno zdravstveno osiguranje te za darovanja dana u tuzemstvu u naravi i u novcu doznačenim na žiroračun u kulturne odgojno-obrazovne, znanstvene, zdravstvene, humanitarne, sportske i vjerske svrhe, udrugama i drugim osobama koje te djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima do visine dva posto primitaka za koje je u prethodnoj godini podnesena godišnja porezna prijava i utvrđen godišnji porez na dohodak.
Porez ne trebaju prijavljivati oni koji su dobivali mirovinu samo od HZMO-a, koji imaju dohodak od imovine ili najma (ako je plaćen predujam poreza po poreznom rješenju) te oni koji imaju dohodak od kapitala ili od osiguranja.