Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Božićni koncert Gradske glazbe Biograd

26.12.2011. 23:00
Božićni koncert Gradske glazbe Biograd


Velikim, tradicionalnim Božićnim koncertom biogradskih glazbenika u prostoru dalmatinskog puba Carpy More u duhu blagdana završena je godina kulturnih događanja. Blagdanske ritmove s članovima biogradske Gradske glazbe podijelili su kolege iz Puhačkog orkestra Pirovac, a koncert je uveličala i muška klapa Biograd.
Svirao se šarolik repertoar – od božićnih skladbi kao što su “White Christmas” i “Jingle Bells” do dalmatinskih aranžmana poput “Adio Bela” i “Jadranski valovi”. Također su se izvodili skladbe u ritmovima slow dixielanda swinga, zatim cha-cha-chaa, sambe, paso doblea i jivea. Svirali su i “Hit the Road Jack”, zatim “Land of thousand Dances” i “Jakety Sax”. Cilj im je bio svirkom predstaviti svoj rad u protekloj godini, a odabirom zahtjevnih skladbi članovi Orkestra htjeli su postići pozitivnu reakciju publike, u čemu su i uspjeli.
Orkestrom je dirigirao maestro Ante Tonći Jeličić Rico, koji Gradski orkestar vodi od jeseni 2006. godine te uspijeva održati kontinuitet rada bez obzira na mali broj članova Orkestra.
Uz društvo Hrvatski sokol, u čijem je okrilju i iznikla, Gradska glazba Biograd u ovom je gradu u svoje 104 godine postojanja odigrala važnu društvenu ulogu, osobito u prvom kvartalu prošlog stoljeća.
Tijekom više od stoljeća glazbenog djelovanja u orkestru Gradske glazbe Biograd aktivno je bilo oko 220 članova. Iz nje je izniklo 17 vrsnih profesionalca, a u navedenom razdoblju orkestrom je dirigiralo 18 kapelnika.