Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Uz Zaton niče akvapark s 11 bazena, brzim rijekama i toboganima

08.12.2011. 23:00
Uz Zaton niče akvapark s 11 bazena, brzim rijekama i toboganima


Planovi moraju biti dinamični i moraju odgovarati novim potrebama i gledanjima. Ovdje se ustvari radi o produbljivanju i proširenju turističke ponude u okviru poznatih granica TN Zaton, koja vodi prema znatnom povećanju kapaciteta u specifičnim oblicima smještaja, istaknuo je Bašić


Turističko naselje Zaton svake godine bilježi dolazak sve većeg broja domaćih i stranih gostiju te se istovremeno sve više osjeća problem njihova smještaja. Stoga je zadarski Turisthotel, inače vlasnik TN Zatona, s direktorom Franom Skoblarom odlučio početi izgradnju novih turističko-ugostiteljskih sadržaja unutar ovog turističkog bisera. Prije toga treba izraditi prijedlog izmjena i dopuna postojećeg Detaljnog plana uređenja, koji je sastavni dio Prostornog plana Grada Nina. Taj je posao Turisthotel povjerio zadarskoj projektantskoj kući Marina projekt d.o.o. i njezinom vlasniku, poznatom zadarskom arhitektu Nikoli Bašiću i njegovim suradnicima.
Dinamičan proces planiranja
Što sve sadrži najavljene izmjene i dopune zainteresirani Ninjani i Zatonjani mogli su se upoznati na javnoj raspravi koja je održana u dvorani ninskog Doma kulture. Njoj su u ime nositelja izrade Grada Nina uz ostale nazočili dogradonačelnica Dalija Pavlović, koja je ujedno direktorica Turističke zajednice mjesta Zaton, pročelnik gradskog Komunalnog odjela dipl. ing. Jozo Mustać te direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović. Iz Turisthotela raspravu su pratili tehnički direktor Zoran Milišić i njegova pomoćnica Ranka Perović Bilić, dok su o svim aspektima DPU-a detaljno govorili te na pitanja okupljenih odgovarali njegovi izrađivači dipl. ing. arh. Nikola Bašić i suradnici, prostorni planeri dipl. ing. arh. Zvonimir Bušić i dipl. ing arh. Vedran Miočić Stošić.
Skup je uime gradske uprave otvorio i pozdravio pročelnik Komunalnog odjela Jozo Mustać. On je potom dao riječ arhitektu Nikoli Bašiću.
– Ovdje se govori o jednom dinamičnom procesu planiranja koji prati potrebe i nova gledanja i nove interese koji se javljaju na turističkom tržištu, kao i na poziciji na kojoj je ovaj naš turistički subjekt važan za širu zadarsku regiju. Siguran sam da će sličnih izmjena biti i u budućnosti i na to ne treba gledati loše, nego kao na nešto dobro. Ustvari, ti planovi moraju biti dinamični i moraju odgovarati novim potrebama i gledanjima. Ovdje se ustvari radi o produbljivanju i proširenju turističke ponude u okviru poznatih granica TN Zaton, koja vodi prema znatnom povećanju kapaciteta u specifičnim oblicima smještaja, istaknuo je uz ostalo Bašić.
O detaljnim elementima izmjena i dopuna koje se predlažu u nastavku opširno i u tančine elaborirao je arhitekt Zvonimir Bušić.
– Radi se o 43,6 hektara površine koja se nalazi u sjeveroistočnom kvadrantu naselja. Plan tako predviđa izmjenu kompletnog prometnog režima s premještanjem i otvaranjem novog glavnog ulaza bliže nedavno izgrađenoj obilaznici Nina na sjeveroistočnoj poziciji. Nadalje, izgradit će se objekt nove recepcije koja će pružati usluge čitavom naselju, kampu, apartmanima i budućem hotelu. U centralnom dijelu niknut će najsuvremeniji akvapark na Jadranu površine 50.000 metara četvornih prostora sa 11 bazena, brzim rijekama, toboganima i svim drugim oblicima vodene zabave od najmlađih do najstarijih uzrasta. Pored akvaparka niknut će hotel sa 250 smještajnih jedinica. Na potezu od akvaparka do Saturnusa podići će se zabavni centar na otvorenom, to jest dnevni boravak naselja u vidu scenskog prostora s anfiteatrom.
Pješačka spona
 Pored Saturnusa predviđa se gradnja objekta veličine 25×75 metara koji će u sebi sadržavati sadržaje za održavanje kongresa, sajmova, sportskih događanja, a imat će i zatvoreno plivalište, rekao je Bušić dodajući da će svakako najveći objekt biti “Dalmatinsko selo” koje će se sa svojih 550 mobilnih kuća rasprostirati na 80.000 metara četvornih prostora u borovoj šumi.
 – Za sve navedene objekte gradit će se novi sustav odvodnje, odnosno gravitacijska kanalizacija tako da se postojeći sustav neće opterećivati. Centralna komunikacija od mora prema izlazu iz kampa u smjeru centra Nina dodatno će se afirmirati uređenjem poslovnih, ugostiteljskih i trgovačkih sadržaja, zaključio je Bušić.
U daljnjoj raspravi Antu Kuzmara i Antu Prekpalaja zanimalo je hoće li i nadalje u funkciji ostati sadašnji izlaz iz kampa u smjeru Nina. Dogradonačelnica Dalija Pavlović je pitala što će biti sa sadašnjim glavnim ulazom u kamp iz smjera Zatona, Filipa Pijacu je zanimalo koliko će se sa svim planiranim poslovima dobiti novih smještajnih jedinica, dok je Ivica Stulić kazao kako će, po njegovu mišljenju, na novom ulazu u kamp dolaziti do čestih gužvi i prometnih čepova.
– Dosadašnji sjeverni ulaz u kamp neće se zatvoriti i on će ostati pješačka spona između kampa i grada Nina. Što se pak tiče dosadašnjeg glavnog ulaza, on će se pretvoriti u sekundarnu vezu za pješake, zaposlenike i registrirane goste. Ako bude potrebno, prići će se rekonstrukciji prometnice ili izgradnji rotora tako da neće biti gužvi na glavnom ulazu. Što se tiče smještajnih jedinica, mi o tome još za sada nismo razmišljali, no po našim predviđanjima, ovaj projekt bi trebao osigurati nekoliko tisuća dodatnih mjesta za odmor i boravak turista, istaknuli su na kraju prostorni planeri.