Karakteristične gužve koje se nisu mogle izbjeći samim provirivanjem u Varoš, ovaj put u potpunosti su izostale
Varoška fešta, veliko finale ljetne sezone, u petak je privukla relativno mali broj posjetitelja u tu najpoznatiju četvrt Poluotoka. Da se nešto treba dogoditi otkrivale su jedino “mudante” i drugo donje rublje posloženo duž tiramola, kao i lampice koje su krasile ulice na potezu od Četiri kantuna prema kafićima Kult i Zodijak. No, sve drugo što je do prijašnjih godina ovu feštu činilo posebnim, uglavnom je izostalo.
Karakteristične gužve koje se nisu mogle izbjeći samim provirivanjem u Varoš, ovaj put u potpunosti su izostale. Štoviše, čak i onaj najkritičniji prolazak pored kafića Kult i Dišpet, na koji je prijašnjih godina valjalo potrošiti i po pola sata strpljenja, ovaj put mogao se izvesti uspješno manevrirajući bez stajanja u pola minute. Kao da je duh vremena dotaknuo i ovu nekoć omiljenu zadarsku feštu.
A financijska kriza, izgleda, napravila je ostalo. Uvijek agilni ugostitelji u petak navečer izašli su u osiromašenom sastavu pa je tako bilo neobično gledati dekoracije od ribarskih mreža postavljene na Četiri kantuna, a da pored njih ribu ne spremaju meštri iz kafića Toni. Istina, svega dvadeset metara pored pivnice Krigla i crkve Sv. Dominika, jedne gradele su puštene u rad, ali tradicija je jednostavno izostala. Caffe galerija Đina je za svoje goste, za razliku od prošlogodišnjeg pečenog janjca i brudeta, pripremila jednostavnu „hranu za prstiće” posluženu na tanjurićima po stolovima. Kafići Kult i Dišpet, kao što su i obećali, na stol su iznijeli svoja dva pršuta, ribu i domaću žesticu, ali i njih je dotaknula “loša karma”, pa je zbog bolesti jednog od članova izostao nastup klape Kontrada. Vijest o tome im je pristigla u šest sati poslijepodne i naći bilo kakvu zamjenu u tih nekoliko sati bilo je nemoguće, kazao nam je Anđelko Begović iz kafića Kult koji je te večeri nastupio kao cjelovečernja DJ zamjena.
Kao što je i najavio, Mario Pulja iz kafića Kantun je i napravio – oko devet sati navečer u loncu od pedeset i pet kilograma spremao se čuveni Marijev pašta-fažol:
– Ne mogu ja da ništa ne spremim. Kuham zbog svih ovih ljudi, prokomentirao je ugostitelj.
Kobasice, panceta i suho meso, ničeg nije nedostajalo u omiljenom receptu gostiju Kantuna, a kobasice i carsko meso zapekle su se i na terasi kafića Ljubica. Tamo pored Arkade zatekli smo i Bepa Matešića sa svojom pratnjom, čime je barem na tren oživljen onaj karakterističan duh Varoške fešte. Za sve ostalo, ipak će biti potrebne neke temeljitije promjene.
najnovije
najčitanije
Županija
NEMA VODOVODA
U Slivnici Gornjoj i dalje žive bez vode
Hrvatska
NOVI UDAR
Ugostitelji najavljuju drastično poskupljenje kave: “Ako ste pili tri, od sada ćete dvije”
Svijet
FRANJO
Papa u Veneciji, na svom prvom putovanju nakon više mjeseci
Zadar
ODJEL ZA ZDRAVSTVENE STUDIJE
U ponedjeljak predstavljanje knjiga uglednih hrvatskih psihijatara
Zadar & Županija
JAVLJA HAK
Zbog snimanja filma povremeni prekidi prometa kod Paškog mosta
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE
Ubojstvo u pokušaju na području Biograda: Željeznim predmetom pretukao muškarca, teško ga ozlijedio
Zadar
OB ZADAR