Konoba Makara u Lukoranu na otoku Ugljanu Slavena Dekovića jedan je od rijetkih otočnih ugostiteljskih objekata koji svoja vrata ne zaključava početkom jeseni. Odlaskom turista, dakako, svoje poslovanje nešto mijenjaju, fokusirajući se prije svega na domaće goste, no ne zatvaraju.
– Ljeti smo konoba, a zimi i konoba, i kafić, i noćni klub, ponosno ističe Slaven. S obzirom na to da društveni život otočnih mjesta nailaskom prvih hladnijih dana polako, ali neupitno ‘ide’ prema svom ‘zimskom snu’, onih nekoliko restorana i ugostiteljskih objekata koji rade i zimi postaju okosnica društvenog života sredine. A jedna od tih lokacija je Makara, mala lukoranska konoba, nazvana po imenu vlasnikova djeda. I dok su ljeti na jelovniku uglavnom riblji specijaliteti: riba s gradela, škampi i lignje te sve više i restoranska delicija – janjeći kotleti, zimi konoba odiše toplim mirisima gulaša iz lopiža, tako dragog lokalnoj ekipi. Slaven dodaje da otočna “ekipa” rado naručuje i njihove škampe jer ih pripremaju na nešto pikantniji način od drugih, razlikujući se tako od konkurencije. U zadnje vrijeme, već spomenuto, dobro im idu i janjeći kotleti koje nabavljaju u mesnici Bubalo u Preku, a na istom mjestu nabavljaju i meso za ćevape bez kojih turizmu okrenut ugostiteljski objekt na otoku teško može opstati. Vino drže domaće, a od slastica gostima je u ponudi sladoled Ledo. Za sladoled prilikom posjete konobi nismo imali vremena, no zato smo uživali u dva glavna specijaliteta – škampima Makara i janjećim kotletima. S obzirom na to da potpisnik ovih redaka i nije sklon čišćenju škampi, u njima je uživao fotograf naglasivši da bolje u zadnje vrijeme nije jeo. Izvrsni su bili i kotleti, pripremljeni bez puno obrade, onako domaći, s grila, servirani uz šalšu.
Janjeći kotleti
(za 1 osobu)
30 dag janjećih kotleta
sol, papar, ružmarin, Vegeta, peršin, maslinovo ulje
Mariniramo kotlete u soli, papru, Vegeti i maslinovom ulju. Pečemo ih na naglo da budu srednje pečeni, pomalo ružičasti. Serviramo ih uz šalšu.
najnovije
najčitanije
Županija
ČISTOĆA OKOLIŠA
Uspješno provedena velika akcija čišćenja Jadranskog mora i priobalja na području ACI marine Šimuni
Crna Kronika
zadao im puno posla
FILMSKA POTJERA Bježao policiji od Zadra do Zemunika pa se opirao uhićenju!
Hrvatska
PREMIJER
Plenković se sastao s dosadašnjim partnerima u Vladi, sutra s manjincima
Ostali sportovi
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Za dva dana u Zadru počinje Europsko seniorsko prvenstvo u karateu
Županija
HEP JAVLJA
U utorak bez struje ostaju neke ulice u županiji, donosimo popis
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozivam vas da neumorno njegujemo potrebu za narodnim jedinstvom
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim’
Zadar
Rekordne brojke
[FOTO] Završeno 11. izdanje Wings for Life utrke, pobjednici u Zadru Kristijan Rubinić i Nataša Šustić
Zadar
POZITIVNA PRIČA
‘DOBRI DUH ŠKOLE’ Zadranin David Babac bio na Wings for Life utrci, podržali ga nastavnici i prijatelji
Sport
Miris oktana