Procjenjuje se da će ovogodišnji urod biti od 25 do 30 tona, na razini prošlogodišnjeg. S obzirom na to na Sveučilištu očekuju proizvodnju 20.000 butelja vina, a da je normalna godina uroda, ta količina bila bi za 40 posto viša
Suša i tuča na proljeće osjetno su smanjile očekivani urod grožđa i u vinogradu Sveučilišta u Zadru na Baštici, u kojem je ovih dana u tijeku berba. Očekivanja za ovu godinu bila su 40 tona grožđa, ali sada se procjenjuje da će ovogodišnji urod biti od 25 do 30 tona, na razini prošlogodišnjeg. S obzirom na to na Sveučilištu očekuju proizvodnju 20.000 butelja vina, a da je normalna godina uroda, ta količina bila bi za 40 posto viša.
– Nije samo problem smanjeni urod, nego će i randmani biti manji. Grožđe je dosta suho što rezultira manjom iskoristivosti soka. Suša i visoke temperature su odradile svoje iako smo se mi borili na razne načine protiv njih, kaže Josip Ražov sa Sveučilišta u Zadru, objašnjavajući koje su sve mjere poduzete da se u sveučilišnom vinogradu smanji utjecaj suše.
– Borili smo se dobrim zaštitnim mjerama i balansiranom gnojidbom. Primjenjivali smo određena sredstva, koja su dopuštena i u ekoproizvodnji, a koja u stresnim uvjetima kao što je suša djeluju stimulirajuće na lozu. Naravno, tu je i pristup obrade tla, njegovo zatravnjivanje. Mi u našem vinogradu nemamo navodnjavanje, a da smo ga imali, sušu ne bismo osjetili. Evo, na primjer, u našem voćnjaku jabuke, gdje je postavljen sustav za navodnjavanje, suša se nije ni osjetila. Ovo je očito pokazatelj da i vinogradu treba navodnjavanje, ali to zbog financija do sada nije bio moguće, navodi Ražov.
Podsjetimo da je Sveučilište u Zadru na svom imanju ukupne površine šesnaest hektara polovinom travnja 2007. godine krenulo s podizanjem trajnog nasada vinograda. Na površini od šest hektara posađeno je sedamdeset posto crnih i trideset posto bijelih sorti. Od crnih sorti zastupljeni su cabernet sauvignon, merlot, cyrah i plavina, a od bijelih maraština, chardonnay i u manjim količinama sauvignon.
Šećer nije jedini parametar
Mnogi misle da je za kvalitetu grožđa i budućeg vina dobar rast šećera pod utjecajem toplog vremena.
– Šećeri su visoki, moglo bi se reći i previsoki. Međutim to nije jedini parametar koji treba mjeriti. Problem su kiseline koje ove godine ostaju izrazito visoke. Kod nas na ovom terenu to nije toliko izraženo koliko na drugim u Ravnim kotarima. Suša je i bobica nema normalni metabolizam. U normalnim godinama njena fiziologija ide tako da šećeri rastu, a kiseline počnu padati. Sad se događa da bobice presušuju i kiselina ostaje prekoncentrirana. Rezultat je disharmonija šećera, kiselina i randmana soka, kaže Ražov.
Sveučilište mora od nečega živjeti
Dio vinogradara i vinara Zadarske županije tvrdi da su od Sveučilišta u Zadru očekivali savjetnika koji će otkrivati nove tehnologije u proizvodnji, podizati pokusne nasade s autohtonim sortimentom, a ne tržišnog konkurenta koji na godinu proizvodi 20.000 butelja vina. Ražov kaže da su dijelom u pravu, ali ističe da i Sveučilište mora od nečega živjeti:
– Naši nasadi su podignuti sredstvima Sveučilišta, a bez pomoći države, kako to mnogi misle. Koristili smo samo poticaje koji su svima dostupni. Teško je uložiti nekoliko milijuna u nešto, a da se to nikada ne vrati. Nasad mora stati na noge da bismo mi mogli nastaviti s pokusima. Ipak nije da se ništa ne radi u vezi s tim. Već sljedeće godine podignut ćemo pokusni nasad stolnih sorti grožđa.
najnovije
najčitanije
Nogomet
West Ham
Sada je i službeno, engleski prvoligaš mijenja trenera na kraju sezone
Nogomet
Turska
Livakovićev Fenerbahče se još više udaljio od mogućnosti osvajanja titule
Hrvatska
UOČI SEZONE
Veće plaće u turizmu neće spriječiti iseljavanje. Konobar bi morao imati oko 2.000 eura
Nogomet
Serie A
Pašalić asistent u pobjedi Atalante, njegova momčad tek nakon preokreta svladala otpisanu Salernitanu
Županija
Zavjetna svetkovina
[FOTO] Tisuće vjernika pratilo kip Gospe od Zečeva ulicama Nina
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozivam vas da neumorno njegujemo potrebu za narodnim jedinstvom
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim’
Zadar
POZITIVNA PRIČA
‘DOBRI DUH ŠKOLE’ Zadranin David Babac bio na Wings for Life utrci, podržali ga nastavnici i prijatelji
Zadar
Rekordne brojke
[FOTO] Završeno 11. izdanje Wings for Life utrke, pobjednici u Zadru Kristijan Rubinić i Nataša Šustić
Sport
Miris oktana