Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Počele prijave učenika za posao

16.06.2011. 22:00
Počele prijave učenika za posao


Počele su intenzivne prijave srednjoškolaca, koje su sad kulminirale u zadnjim danima nastave. Počeli su i angažmani, maturanti već mjesec dana rade na nekim poslovima. To ide istim intenzitetom kao prošle godine, kazao je Perković


Servis za zapošljavanje koji djeluje pri Pomorskoj školi Zadar i ove godine  privukao je veliki broj srednjoškolaca zainteresiranih  za sezonske poslove u turizmu, trgovini, ugostiteljstvu ili  regulaciji prometa. Srednjoškolci u dobi od 14 do 18  godina, koji su zainteresirani  za rad i zaradu tijekom ljetnih  mjeseci trebaju se javiti u Pomorsku školu i, naravno, moraju imati dopuštenje roditelja i inspekcije rada, dok  roditelji moraju potpisati ugovor. Ovaj servis za zapošljavanje u Pomorskoj školi djeluje već deset godina, a gotovo  2.500 tisuće učenika godišnje  tako se prijavljuje za razne  sezonske poslove. Svetko Perković, ravnatelj Pomorske  škole u Zadru, istaknuo je da  su posljednjih dana kulminirale prijave, a očekuje se da će  se zaposliti jednak broj učenika kao i dosadašnjih godina,  jer vlada veliki interes i učenika i poslodavaca.
– Počele su intenzivne prijave srednjoškolaca, koje su  sad kulminirale u zadnjim danima nastave. Počeli su i angažmani, maturanti već mjesec dana rade na nekim poslovima. To ide istim intenzitetom kao prošle godine, iako još ne mogu procijeniti  hoće li raditi više ili manje  srednjoškolaca. Međutim, poslodavci su zainteresirani za tu  radnu snagu, kazao je Perković, dodajući da očekuju da  će najveći broj srednjoškolaca  i ove godine raditi na pomoćnim poslovima u turizmu,  prometu, lučkoj upravi i trgovinama.
– Očekujemo da će biti potpisano više od 2.500 različitih  ugovora. Poslodavcima se ova  vrsta zapošljavanja isplati, jer  su davanja za doprinose manja nego redovni rad i obveze  prema učenicima su manje,  dok je njihov učinak odličan,  kaže Perković, ističući da je i  ove godine interes poslodavaca i učenika izniman.
Pomorska škola je prva prepoznala i počela provoditi  Pravilnik o posredovanju kod  privremenog zapošljavanja  redovnih srednjoškolaca, koje  je donijelo nadležno ministarstvo još 2001. godine. Do  danas su tisuće učenika srednjih škola iz Zadra, ali i iz  drugih krajeva Hrvatske radile na mnogobrojnim sezonskim poslovima. Zanimljivo je  da se na servis osim zadarskih  srednjoškolaca iz svih škola u  Zadru i županiji, prijavljuju i  učenici iz udaljenijih hrvatskih sredina, iz Vukovara, Osijeka, iz Županije pa i iz Zagreba i drugih gradova, kojima je ovo prilika da uz posao  imaju i ljetovanje.