Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Oslobođeni od optužbi za ratni zločin

08.06.2011. 22:00
Oslobođeni od optužbi  za ratni zločin


– Nije dokazano da su počinitelji Milan Jurjević i Davor Tošić. No, iako i stara latinska izreka kaže – “priznanje počinitelja kraljica je svih dokaza”, Jurjevićevo priznanje koje je dao pred istražnim sucem mora biti potkrijepljeno i drugim dokazima – čulo se u obrazloženju presude


Milan Jurjević  (43) i Davor Tošić u odsutnosti, na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno su oslobođeni od optužbi zbog ratnog zločina, a  riječ je o ubojstvu tada 80-godišnjeg hrvatskog civila Mile  Brkića 19. prosinca 1991. godine na predjelu Karamarkuša u mjestu Kruševo na  obrovačkom području.
U vrlo nadahnutom obrazloženju ove presude predsjednica Sudskog vijeća Enka  Moković je rekla kako je nedvojbena istina da je počinjen  ratni zločin i da je brutalno  ubijen nesretni starac od 80  godina i to, kako je naglasila  sutkinja Moković, “na pravdi  Boga”.
– Ali, pitanje je tko je  počinitelj? Naime, ovim sudskim postupkom nije dokazano da su počinitelji Milan  Jurjević i Davor Tošić. No,  iako i stara latinska izreka  kaže – “priznanje počinitelja  kraljica je svih dokaza”, Jurjevićevo priznanje koje je dao  pred istražnim sucem mora  biti potkrijepljeno i drugim  dokazima, a i on je taj svoj  iskaz u dva navrata kasnije  opovrgavao. Osim toga prema  nalazima vještaka, patologa i  balističara, Mile Brkić nije usmrćen na način kako je to  optuženi ispričao u svojoj  obrani. Sud ima obvezu utvrditi i provjeriti sve dokaze i  činjenice, a budući da one  nisu utvrđene, presuda je oslobađajuća. Još želim naglasiti  i napomenuti kako kaznena  djela iz domene ratnog  zločina nikada ne zastarjevaju, pa se nadamo kako će i  počinitelj ovog gnjusnog  zločina odgovarati ne samo  pred Bogom i svojom savješću, već i na sudu – zaključila  je sutkinja Enka Moković.
“Osoba blage mentalne  retardacije”
Protiv jučer oslobođen Milana Jurjevića, za kojeg je njegov odvjetnik u svom završnom govoru naglasio kako  je on osoba lake mentalne  retardacije koja ima psihičkih  problema i koja ne bi mogla  funkcionirati bez pomoći roditelja, optužnica je podignuta prije čak 14 godina. Osim  toga Vrhovni je sud do sada  dvaput ukidao presude od kojih je jedna bila oslobađajuća,  a jedna osuđujuća te je tražio  od zadarskog suda ponavljanje kaznenog postupka i treći  put. Do sada je ispitano 56  svjedoka, obavljen je očevid  na mjestu ubojstva gdje su  nakon 18 i pol godina nađene  i čahure te ekshumacija mrtvog tijela nesretnog Brkića.
Optuženi Jurjević je prije  14 godina, podsjetimo, u policiji i pred istražnim sucem  priznao ubojstvo i detaljno  prepričao kako je u Milu Brkića najprije pucao Davor  Tošić te ga ubio hicem iz pištolja u zatiljak, a nakon što mu  je naredio da mu okrene leđa,  ispalio je potom u njega cijeli  spremnik metaka. Prema Jurjevićevom iskazu koji je dao  istražnom sucu još 1997. godine, Tošić mu je potom naredio da i on puca u Brkića jer  će ga inače, ubiti.
Suđenje i presudu  pomno pratio OESS
Međutim, kao i tijekom  prethodna dva suđenja, Jurjević je i ovaj put ponovio  kako nije kriv, kako u to vrijeme nije uopće bio na tom  mjestu te kako ni Milu Brkića,  a ni Davora Tošića ne poznaje.
– To nije istina. Ne sjećam se  sada svega. U depresiji sam  bio tada, a i sada sam. Pijem  lijekove za smirenje. Tada sam  se u pritvoru pokušao i objesiti zbog svega ovoga. Ova je  optužnica sastavljena temeljem onoga što sam tada  govorio u policiji, a to je bilo  pod prisilom i to uz prijetnju  oružjem. I kod istražnog suca  sam bio u strahu i panici.  Psihički sam totalno rastrojen.  Policajci koji su me ispitivali u  Obrovcu su mi zaprijetili kako  će me ubiti ako ne priznam i  govorili su mi što trebam reći  istražnom sucu. Ja nisam poznavao Davora Tošića, a ne  poznajem niti jednu osobu koja se tako preziva – ispričao je  u svojoj obrani tijekom ponovljenog sudskog postupka,  Milan Jurjević.
Pravomoćnost ove presude  Jurjević će čekati na slobodi s  koje se i branio tijekom sudskog procesa, dok Davor Tošić  živi u Srbiji i nije se pojavljivao na zadarskom sudu.  No, on je 12. svibnja 2009.  godine ispitan u Beogradu i  tada je rekao kako se kune u  jedinog sina da nema nikakve  veze s ubojstvom Mile Brkića.
Suđenje su od početka do  kraja budno pratili i predstavnici OESS-a.