Dr. Nives Rittig-Beljak s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu jučer je u Gradskoj loži održala predavanje pod nazivom “Hrana i turizam”. Na samom početku predavanja kazala je da je hrana fundamentalna i univerzalna tema koja se, iako se o njoj svakodnevno razmišlja, nije uspjela uklopiti u etnologiju. Tek šezdesetih godina o hrani se počinje govoriti i pisati u udžbenicima iz povijesti.
– Etnologija je mlada znanost nastala u 19. stoljeću koja počiva na muzejskim predmetima. Hrani nije bilo mjesto u etnologiji jer je po svom sastavu potrošna, ne ostavlja trag za sobom u povijesti te ne može dobiti kataloški broj. Kao takva nije standardni muzejski izložak. Ona se pojede, teško, ju je sačuvati i ne može biti u stalnom postavu muzeja. U današnje vrijeme hrana ipak dobiva svoje mjesto u etnologiji. U Švicarskoj je tako otvoren muzej posvećen hrani, kazala je Rittig-Beljak, dodavši da je upravo u Zagrebu postavljena izložba naziva “Cvijet hrane u Hrvatskoj”.
Hrana je apsolutno najfotogeničnija u etnologiji i antropologiji.
– Za izložbu smo odabrali kulinarske gozbe jer ih je najlakše prikazati. Nismo se složili s kronologijom naseljavanja naroda na ovom području, već smo stavili naglasak na stanovnike koji su prehrambene navike i nove recepte prenosili na iduće generacije, pojasnila je Rittig-Beljak.
Cijela izložba je osmišljena kao priča jer, kako je istaknula predavačica, jedino na taj način čovjek najlakše pamti njen sadržaj. Na početku izložbe prikazani su neandertalci i njihova kuhinja. Riječ je o ljudima koji su jeli rukama, a izložba završava fast-foodom, odnosno hranom koja se, također, jede rukama. Preko jela čovjek može pročitati i upoznati razvoj civilizacije.
– O rimskoj gozbi materijale smo pronašli u spisima koji se čuvaju u Trogiru. Rimski stol predstavlja najveći doseg gastronomije u cijeloj civilizaciji. Rim je kupovao grčke robove koji su znali kuhati tako da su se mogli razmahati u kulinarstvu. U današnje vrijeme ono što bi svakako trebali uzeti iz grčkog stila kuhanja je malo začina koji hrani daje finoću i vrsnoću, odnosno jednostavnost, napomenula je predavačica dodavši da je trenutačno u svijetu hrana u trendu te bi to svakako trebalo iskoristiti u turizmu.
– Ekskluzivnost u hrani je naša velika šansa u turističkoj ponudi koju bi trebalo iskoristiti. No u praksi je to vrlo teško. Etnolozi su u nekoliko navrata pokušali prodrijeti u svijest nadležnih, no lobiji su vrlo jaki. Ponekad bi trebali bezobrazno prodrijeti i ukazati na važne činjenice kad je hrana u pitanju. U Mađarskoj su nas naučili da kad etnolog postane ministar, tek se tada svašta dobrog može napraviti, kazala je Rittig-Beljak. Turistički radnici ne bi trebali razmišljati o nadolazećoj sezoni i o onome što ona donosi na način da se gostu ponudi “što Bog da”.
Kulinarski turizam
Godine 1995. stvoren je novi pojam – kulinarski turizam – gost preko hrane može upoznati sredinu i njenu kulturu. Postoje nekoliko tipova turista. Zbiljski gastroturist posjećuje restorane gdje može upoznati svakodnevnu i autentičnu hranu mjesta gdje ljetuje. Eksperimentalni gastroturist jede isključivo u modernim restoranima s inovativnom kuhinjom. Konzervativni ili rekreativni gastronomski turist ljetuje u apartmanu gdje može kuhati i kupovati namirnice na tržnici, a uz to cijeni domaću kuhinju. Posljednji je turist koji bježi od svakodnevnog života, jede domaću hranu i pije otvorena vina u konobama, zaključila je Rittig-Beljak.
najnovije
najčitanije
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Hrvatska
METODA
U Zagrebu revolucionarna metoda zračenja raka dojke. Nažalost, cijena je poprilično visoka, a HZZO to ne pokriva
Crna Kronika
UBOJSTVO
U kući u Zagrebu ubijena 68-godišnja žena, uhićen član obitelji
Županija
POVODOM PRAVOSLAVNOG USKRSA
Župan Longin čestitao episkopu Nikodimu i vjernicima pravoslavni Uskrs
Crna Kronika
POLICIJA
Državljaninu BiH u Novom Zagrebu pronađene veće količine droge, streljivo i novac
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Zadar
SANACIJA KROŠNJI
Od ponedjeljka se zbog radova privremeno zatvara ova ulica u Zadru
Nogomet
UGODNO IZNENAĐENJE
Delegacija srpskog nogometnog saveza posjetila Josipa Skoblara u Privlaci: ‘Ove fotografije oživljavaju sjećanja’
Zadar & Županija
TOČKA NA I