Otvorenje manifestacije Zadarmore u subotu je privuklo mnoštvo Zadrana predivnim vidikom, ali i mirisom. Naime, dok je šef kuhinje hotela Kolovare Josip Vrsaljko pripremao škampe na buzaru, na Branimirovoj obali bila su privezana dva jedrenjaka. Jedan je bio već svima poznati Branimir, dok je ispred njega bila privezana i švedska pridošlica “Bente Dorte”. S njom su u Zadar iz Makarske za tu priliku dojedrili njezini ponosni vlasnici Rebecca i Krešimir Vidas. “Bente Dorte” inače nosi naziv po imenima žena prvog vlasnika, švedskog ribara u čijoj je obitelji ostao i tijekom još tri naredna naraštaja. Napravljen od 63 tone čiste hrastovine, ima dva jarbola, dužine od 19 i 13 metara. Dug je 17,5 metara, širok 4,8 metara, s gazom od 2 metra.
– Da bi zaplovio potrebno mu je puno vjetra. No, zato kada se svi ostali vežu na kopno zbog jakog vjetra, mi idemo jedriti, kaže njegova ponosna vlasnica Rebecca koja ga je od 2001. do 2008. godina sa svojim suprugom vlastitim rukama obnavljala u Švedskoj. Da bi ga dopremili sigurno do Jadranskog mora, bile su im, kaže, potrebne dvije i pol godine plovidbe. Godinu dana su testirali njegove sposobnosti po Švedskoj, a godinu i pol dana im je bilo potrebno da stignu do Hrvatske. U to vrijeme uračunat je i devetomjesečni boravak u Francuskoj.
– Došli smo, svidjelo nam se, pa smo malo i ostali, pojašnjava uz smiješak Rebecca.
Osim morima, do Hrvatske su plovili i riječnim kanalima duž Njemačke, Belgije i Nizozemske. Danas je “Bente Dorte” smješten na vezu u Bakru, dok ona sa suprugom i sinom živi u Crikvenici.
Svi zainteresirani u subotu ujutro imali su priliku i pogledati kako izgleda švedski jedrenjak s početka dvadesetog stoljeća, no nakon što je Josip Vrsaljko spremanje delicija od dagnji i kunjki priveo kraju, pažnja je usmjerena na drugi kraj. Pripremljeno je oko desetak kilograma dagnji te oko pet, šest kilograma kunjki.
– Naravno kunjke brže idu, dok su dagnje dostupnije. Priprema je uobičajena; stave se školjke na “zafriženi” češnjak na maslinovom ulju. Na kunjke uvijek ide i malo vina, a za dagnje je to po izboru. Naravno, dagnje su gotove kad se otvore, dok je za kunjke koje se ne otvaraju potrebno oko desetak minuta.
Pored kuhinje kuharskog majstora, u sklopu radionice svoje pomorske vještine već su tradicionalno pokazali i učenici Pomorske škole Zadar. Također, uvalu Jazine tog jutra očistili su i ronioci ronilačkog kluba Roko u suradnji s pripadnicima interventne policije PU zadarske. Duž cijele obale mogle su se tako vidjeti brojne izvađene vreće sa smećem koje je bilo zaista raznoliko; od kreditnih kartica, pa do vodokotlića i boca. Ronioci su ispod mosta otkrili i jedna dječja kolica, no ona su nažalost bila preteška za izvlačenje.
najnovije
najčitanije
Scena
PROTIV ZAKONA
Barbara Kolar oglasila se zbog prevare: ‘Tu se radilo o lažnoj reklami, ne nasjedajte na ovo”
Zadar
politika i etičnost
Vučetić na N1: Okupljeni oko ‘U ime obitelji’ su oni koji najviše pridonose ateizaciji društva
Svijet
AMERIČKI PREDSJEDNIK
Biden ismijavao Trumpa na novinarskoj večeri: “Da, godine su problem…”
Plodovi zemlje i mora
PLAVI SVIJET
Nevrijeme ubrzalo lovostaj: Do daljnjega ništa, nema srdela, nema inćuna!
Zadar
razvojni planovi
Zadarska županija organizirala edukaciju timova za rad s darovitim učenicima osnovnih škola
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE