Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

“Spis Lisica” proslijeđen na odlučivanje odvjetništvu

21.09.2010. 22:00
“Spis Lisica” proslijeđen na odlučivanje odvjetništvu


Tako tužitelji ovih dana “spis Lisica” trebaju proučiti i donijeti odluku hoće li protiv poznatog Bibinjca podignuti optužnicu, odnosno optužni prijedlog ili će pak, odustati od daljnjeg kaznenog progona


Istražni sudac Županijskoga suda u Zadru Boris Babić, okončao je istragu tijekom koje je i ispitao šestoricu svjedoka te je slučaj Zlatka Lisice proslijeđen na daljnju odluku Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.
Tako tužitelji ovih dana “spis Lisica” trebaju proučiti i donijeti odluku hoće li protiv poznatog Bibinjca podignuti optužni prijedlog ili će pak, odustati od daljnjeg kaznenog progona.
Kao što je zadarskoj javnosti poznato, Zlatko Lisica, 32-godišnjak iz Bibinja, poznat kao jedan od pljačkaša bivše Dalmatinske banke, uhićen je krajem prošlog mjeseca zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela pokušaja iznude, a nakon kriminalističkog istraživanja u prostorijama policije potom je i priveden istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Borisu Babiću koji mu je nakon saslušanja, odnosno ispitivanja, odredio pritvor. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, a svakako mu nije u prilog išla i činjenica da je osuđivan.
Lisica je tada pred istražnim sucem iznio svoju obranu i to u nazočnosti izabranog odvjetnika Andreja Korljana, koji ga je svojevremeno branio i na Županijskom sudu u Zadru u slučaju spektakularne pljačke preko dva milijuna kuna zadarske Dalmatinske banke. Lisica se, kako smo neslužbenim kanalima doznali, među ostalim branio kako nije u pitanju nepostojeći dug.
Stavlja mu se na teret da je počnio kazneno djelo iznude, “s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, na ime nepostojećeg, vraćenog duga tijekom mjeseca kolovoza i u više je navrata prijetio smrću 25-godišnjaku i njegovom 61-godišnjem ocu”, koji žive na zadarskom gradskom predjelu Ploče.
Lisica je došavši ispred njihove obiteljske kuće, zatražio novac, a tada je i uhićen.
Osim toga policija je u njegovom automobilu pronašla i pištolj za koji nije imao dozvolu. Pištolj mu je oduzet te je protiv njega po hitnom postupku podnesen i optužni prijedlog zbog nelegalnog držanja oružja, iako je Lisica  pred istražnim sucem zanijekao da je pištolj njegov.


 OPTUŽNICA PROTIV SINOVČIĆA DO KRAJA TJEDNA?




Uz “slučaj Lisica” povezuje se i ime Rena Sinovčića koji je bio priveden prije desetak dana jer je pokušao utjecati na svjedoke u slučaju Zlatka Lisice. Sinovčić, vlasnik medijske kuće VOX, vanjski suradnik Nogometnog kluba Zadar i predsjednik Općinskog vijeća Novigrada iz redova HDZ-a, navodno je pokušao utjecati na svjedoke da ne terete Zlatka Lisicu. Nakon saslušanja istražni sudac ga je pustio da se brani sa slobode, a tu je odluku potvrdilo i Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Zadru. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru protiv njega će, kako saznajemo, do kraja tjedna podići optužni prijedlog zbog kaznenog djela – spriječavanje dokazivanja.