Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Čišćenje Škulića glavice pola milijuna kuna

18.09.2010. 22:00
Čišćenje Škulića glavice pola milijuna kuna


S obzirom da je Škulića glavica kao i čitava zona Vukovac zemljište čiji je vlasnik Republika Hrvatska, a koje se trenutačno nalazi u posjedu Hrvatskih šuma-Šumarije Zadar, mi smo se već od ranije obratili sa zamolbom Državnom uredu za raspolaganje državnom imovinom da se navedeno zemljište dodijeli Općini Ražanac, istaknuo je načelnik Miočić


Ovih je dana među stanovništvom Ražanca, a posebno među vodstvom Općine sa zadovoljstvom primljena vijest da će se već za koji dan krenuti s toliko iščekivanim projektom sanacije i uklanjanja nekontroliranog divljeg odlagališta Škulića glavica.
Riječ je o nagomilanom otpadu svih vrsta, koji je na vratima Ražanca s njegove južne strane, kojeg po procjenama stručnjaka ima razbacanog na prostoru od nekih 3 do 4 hektara u količini od 20-ak tisuća kubika.
Nastojanja Općinske uprave da do ovog čina konačno dođe trajala su ni manje ni više nego osam godina. Sada je napokon došao i taj dan zahvaljujući prvenstveno čelnim ljudima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske i vodstva Općine Ražanac.
Navedene dvije institucije u ovaj će projekt investirati oko pola milijuna kuna, od čega Fond 60, a Općina Ražanac 40 posto sredstava. Inače, ne stojeći skrštenih ruku u tom pogledu Općina Ražanac je već sklopila ugovore s dvjema zadarskim komunalnim tvrtkama “Čistoćom” i “Sirovinom”.
Građevinski, pak, otpad kojeg također ima u enormno velikim količinama uklanjat će ona tvrtka koja bude najpovoljnija na natječaju koji će biti sukladno zakonu o javnoj nabavi raspisan ovih dana. U općini Ražanac se nadaju da će zakonska procedura trajati kratko i da će se što prije krenuti u posao. Također se planira kako će jedan dio upotrebljive zemlje i sitnog kamenja poslužiti za sanaciju i obnavljanje javih površina to jest poljskih i seoskih puteva u općinskim mjestima.
Treba naglasiti kako je Škulića glavica sa svojih 20-ak hektara sastavni dio buduće ražanačke zanatsko-gospodarske zone “Vukovac” koja bi po svim predviđanjima trebala zaživjeti tijekom 2011. godine. Za taj projekt Općina je dala izraditi Urbanistički plan uređenja koji je prošao javno izlaganje koncem trećeg mjeseca ove godine, kao i drugu zakonom predviđenu projektno-tehničku dokumentaciju.
Kako nam je rekao općinski načelnik Dragutin Miočić, u ovaj će projekt, koji će predstavljati zamašnjak razvoja ove podvelebitske općine, Općina Ražanac uz pomoć Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske uložiti znatna sredstva, u prvom redu za izgradnju komunalne infrastrukture vode, ceste, struje, telefona.
– S obzirom da je Škulića glavica kao i čitava zona ‘Vukovac’ zemljište čiji je vlasnik Republika Hrvatska, a koje se trenutačno nalazi u posjedu Hrvatskih šuma-Šumarije Zadar, mi smo se već od ranije obratili sa zamolbom Državnom uredu za raspolaganje državnom imovinom da se navedeno zemljište dodijeli Općini Ražanac, istaknuo je načelnik Miočić dodajući da su državne institucije iskazale veliko razumijevanje za namjeru da se taj teren privede svrsi te su dana i jamstva da će Općina u posjed dobiti to zemljište.
– Svaki dan čekamo potvrdu o izvlaštenju i tu neće biti nekih većih problema, uvjeren je načelnik Miočić.