Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

U Zadarskoj županiji samo tri ravnatelja nemaju VSS

07.08.2010. 22:00
U Zadarskoj županiji samo tri ravnatelja nemaju VSS


Od ukupno 36 ravnatelja u Zadarskoj županiji, prema mojim saznanjima, njih trojica nemaju visoku stručnu spremu, od čega će do početka provedbe Zakona dvojica već biti u mirovini. Koliko vidim, u kontinentalnim dijelovima Hrvatske ovaj je problem puno izraženiji nego kod nas, kazao je Nediljko Stanić


Posljednje izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koje svim školama nalažu da s prvim danom 2012. godine moraju raspisati natječaj za ravnateljsko mjesto, bez obzira je li sadašnjem ravnatelju mandat na isteku ili ne, među ravnateljima je izazvao revolt. Tim više jer je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s Hrvatskom udrugom ravnatelja osnovnih škola, navodno, postiglo dogovor da će se s primjenom novih uvjeta za mjesto ravnatelja pričekati do 2015. godine. S obzirom da ove izmjene podrazumijevaju i to da je uvijet za radno mjesto ravnatelja osnovne škole i visoka stručna sprema, sasvim je sigurno da će veliki broj, navodno, trećina ravnatelja u Hrvatskoj nepovratno ostati bez posla.
Bez posla ostaje 35 % ravnatelja
 Ovaj će propis, kako se ovih dana govori, na Zavod za zapošljavanje otjerati više od tri stotine osnovnoškolskih ravnatelja s višom stručnom spremom, a što je uzrokovalo nezadovljstvo i brojne primjedbe iz udruga ravnatelja osnovnih škola diljem Hrvatske. Pa iako će na razini države ove novosti mnogima uzrokovati probleme, jer riječ je o čak 35 posto ravnatelja koji za nešto više od godinu dana garantirano ostaju bez posla, u Zadarskoj županiji situacija nije problematična.
Doznajemo to u razgovoru s Nediljkom Stanićem, predsjednikom Udruge ravnatelja osnovnih škola Zadarske županije i ravnateljem OŠ Poličnik, koji navodi da, unatoč novim uvjetima, ravnateljsku dužnost zbog stručne spreme više neće moći obavljati možda tek jedan od dosadašnjih ravnatelja u Zadarskoj županiji.
– S obzirom da je inicijativa Udruge ravnatelja na razini države bila odgoda tih novih uvjeta, mislim da ovo nije u redu, da se taj dogovor morao poštovati. Ovako će se preveliki broj radnih mjesta dovesti u pitanje, sigurno je da će 35 posto ravnatelja nepovratno izgubiti posao, a i svi mi ostali ćemo odjednom biti razriješeni i stavljeni, doslovce, na milost i nemilost školskog odbora, kazao je Stanić, pojasnivši da bi bilo pošteno kada bi barem dio članova školskog odbora bili ljudi iz struke, što je i bila inicijativa ravnatelja, koja se također nije usvojila. No, novim Zakonom školski će odbori biti ispolitizirani, jer od devet članova školskog odbora, njih pet se bira prema političkoj osnovi, što znači da ni ravnatelji s visokom stručnom spremom neće imati jamstva da će zadržati svoju dužnost.
 Nikakvo iznenađenje
– Kada je riječ o ravnateljima koji će zbog svoje više stručne spreme zauvijek izgubiti posao, na zadarskom području taj problem nije osobito izražen. Od ukupno 36 ravnatelja, prema mojim saznanjima, njih trojica nemaju visoku stručnu spremu, od čega će do početka provedbe Zakona dvojica već biti u mirovini. Koliko vidim, u kontinentalnim dijelovima Hrvatske ovaj je problem puno izraženiji nego kod nas, kazao je Stanić.
No Marko Marin, ravnatelj zadarske OŠ Šimuna Kožičića Benje, smatra da ovu situaciju nema potrebe problematizirati, jer je riječ o propisima s kojima su ravnatelji odavno upoznati i da ovo za njih nije nikakvo neugodno iznenađenje.
– Smatram da se svaki zakon mora poštovati pa tako i ovaj. Tim više što se o ovome govori već godinama, tako da su svi ravnatelji već odavno upoznati s tim da se moraju doškolovati, ako se namjeravaju i u buduće natjecati za isto radno mjesto. Svi su oni imali priliku do sada to i učiniti i zato nema smisla da sad negoduju. Što se tiče Zadarske županije, nisam siguran u točan podatak, ali znam da je broj onih nemaju visoku stručnu spremu zanemariv, kazao je Marin, naglasivši da nezadovoljnih uvijek ima pa ni masovna negodovanja u ovom slučaju ne iznenađuju.