Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Čovjek koji je svijet doveo u Zadar!

Autor: Minja Gugić

24.07.2013. 22:00
Čovjek koji je svijet doveo u Zadar!

Foto: Zvonko KUCELIN



»Vidi njega, isti Ero s onoga svijeta!« – rekla je uz smijeh okupljenim kolegama Melita Jukić, studentica i glumica tadašnjeg zadarskog Kazališta lutaka kada je 1959. godine ispred Studentskog doma ugledala previsokog i premršavog mladića, pomalo zbunjena i nesigurna pogleda, gotovo golog i bosog s krpenim naramkom na štapu. U tom je naramku bila samo jedna rezervna odjeća i puno »škije« kao zaštitnog znaka njegova podrijetla – malenog sela na granici Hercegovine i Dalmacije.
Bio je to Rudo Galić, danas 75-godišnjak koji je spletom slučajnosti nakon završene Klasične gimnazije u Splitu za mjesto svog studiranja umjesto Zagreba, odabrao Zadar. Rođen u obitelji oca mlinara i majke domaćice te devetero braće i sestara, tako je Rudo Galić od toga dana i susreta ispred Studentskog doma, zauvijek ostao Ero. Na Filozofskom fakultetu upisao je povijest i latinski jezik i prvu je noć ilegalno prespavao u Domu, jer nije imao gdje. No sreća mu se ubrzo osmjehnula i već nakon nekoliko dana zaposlio se kao noćni čuvar i recepcioner u hotelu Zagreb.
Referent prodaje, organizator putovanja i turistički vodič postao je 1966. godine. No osim ljubavi prema turizmu, Ero Galić jako je volio sport, a u košarku se zaljubio na prvi pogled jer to je bilo vrijeme kada su »žarili i palili« velikani poput legendarnog Kreše Ćosića, Pina Đerđe, Miše Ostarčevića… Tih, 60-ih godina počeo je organizirati i njihova gostovanja, a upravo on je organizirao prvo putovanje zrakoplovom zadarskim košarkašima 1968. godine u daleku Moskvu. U Agenciji Kvarner Express zadržao se četiri godine, a potom je prešao u ugostiteljsko poduzeće Jedinstvo koje je 1971. godine preimenovano u Jaderu.
Ono po čemu će ime Ere Galića zauvijek ostati zlatnim slovima upisano u povijest zadarskog turizma je otvorenje prvog nudističkoga hotelskog kompleksa Punta Skala u Petrčanima.
– Punta Skalu smo otvorili 1972. godine, a ja sam bio direktor više od deset godina. To je bila prva nudistička lokacija nakon Istre na cijelom Jadranu i mi smo otvorili prvi hotel za takve goste u Hrvatskoj. Kad je počeo rat u Punta Skali smo smjestili prognanike koje su tamo ostali sve do 2002. godine i te sam godine otišao u prijevremenu mirovinu. Turizmom sam se nastavio baviti jer smo supruga i ja osnovali svoju turističku agenciju koja je radila do 2007. godine. Danas se bavimo iznajmljivanjem apartmana, a moja uloga u turizmu ostala je savjetodavna – priča Ero Galić.
Onaj momak s početka priče – siromašni mlinarev sin, ostvario je svoj san i postao jedan od najuspješnijih i najpoznatijih turističkih radnika u Zadru ikad te je nakon Domovinskog rata proglašen i doživotnim počasnim predsjednikom Turističke zajednice Grada. »Škije« se odavno ostavio….