Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Preslušavane komunikacije zadarske kontrole leta

Autor: Minja Gugić

22.05.2013. 22:00
Preslušavane komunikacije zadarske kontrole leta

Foto: Zvonko KUCELIN



Vještak za telekomunikacije Winton Afrić zasigurno će sanjati sudnicu zadarskog Županijskog suda i Sudsko vijeće Borisa Babića jer je nesumnjivo srušio rekord dolaska na sud u svojstvu svjedoka. On je, naime, imao zadatak preslušati sve snimke razgovora šibenske Javne vatrogasne postrojbe koje su se mogle čuti na prošloj raspravi i sačiniti transkripte, a jučer su više od dva sata preslušavani audiozapisi između Zračne luke u Zadru – kontrole leta, što je bez stanke trajalo gotovo puna tri sata.
Jučerašnji audiozapis odnosio se na taj kobni dan i razdoblje od 11 pa do 18.30 sati. Iz transkripata svih tih razgovora nisu točno utvrđeni sati – kada su komunikacije ostvarene, ali se mogla iščitati i osjetiti napetost koja je rasla iz sata u sat, iz minute u minutu, među posadama helikoptera i raznih zrakoplova te zadarske kontrole leta kada je postalo jasno da se na otoku Kornatu dogodilo nešto strašno.
I pri kraju niza razgovora između helikoptera, kanadera i kontrole leta, posada jednog od helikoptera obavještava kako im je hitno potreban još jedan helikopter pun goriva s ispravnom dizalicom te sajlama i konopima zbog izvlačenja unesrećenih te se dalje moglo čuti posadu helikoptera gdje obavještava zadarsku kontrolu leta da na Kornatu ima mrtvih te da bi bilo najbolje nazvati Operativno vatrogasno zapovjedništvo i brigadira Kovača u Zadru.
Na sljedeću raspravu, koja je zakazana za početak lipnja, u ulozi svjedoka trebala bi se pojaviti još trojica zadarskih liječnika zadarske Opće bolnice koji su te večeri kada su vatrogasci primljeni u bolnicu bili dežurni ili pak, stigli kao pomoć dežurnim kolegama.
Riječ je o bivšem ravnatelju bolnice – dr. Dariju Nakiću te kirurzima Vedranu Basioliju i Ivi Ćozi. U ulozi svjedoka očekuje se i Željko Šoša, šef zadarskih vatrogasaca te timovi Hitne medicinske pomoći i to oni koji do sada nisu saslušani.