Foto: Adam VIDAS
Nemamo nikakve tajne za spremanje kaljskog brudeta, najvažnije je pogoditi omjere luka, krompira , ribe, kapule, soli i papra i to je sve, rekao je majstor od kuhinje Vilmo Vidov
Proteklog vikenda, u petak i subotu, u mjestu Kali na otoku Ugljanu održana je tradicionalna fešta Kualjske ribarske noći “Tunuara”. Prvi puta ribarske noći održane su 1968. godine i od tada privlače brojne goste. Uz brojna događanja u petak održan je i znanstveno-stručni skup, izložena je retrospektiva fotografija udruge “Kualjska mladost” pod nazivom “Buolje vuode stuojmo”, razna natjecanja, a vrhunac večeri bio je koncert uvijek sjajnog Nene Belana.
Subota je bila rezervirana za zaštitne znakove fešte defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom i kuhanje velikog kaljskog brudeta. Više desetaka brodova prodefiliralo je kroz Zadarski kanal, uz riblje specijalitete, a svi koji su se odvažili krenuti na plovidbu s kaljskim kapetanima uživali su u pjesmi i plesu.
Fešta je nastala kao pokušaj u kojemu se gostima nastoji približiti ribarski način života koji unatoč svojim teškoćama ima poseban šarm i ljepotu. Kako bi se gostima približio život ribara održano je i natjecanje u ribarskim vještinama, gosti koji su malo manje za akciju te svoju hranu ne love mogli su isprobavati morske gastronomske specijalitete na štandu postavljenom samo za ovu priliku. Središnji događaj fešte bilo je tradicionalno kuhanje velikog kaljskog brudeta. Meštar od kuhanja bio je Vilmo Vidov koji ima više od pola stoljeća iskustva u kuhanju ovog specijaliteta, a uz naučeno u Kalima zanat je brusio i po raznim svjetskim morima.
– U večerašnji brudet stavili smo 116 kilograma ribe i računao sam da će biti preko 400 porcija. Nemamo nikakve tajne za spremanje kaljskog brudeta, najvažnije je pogoditi omjer luka, krumpira, ribe, kapule, soli i papra i to je sve. Znaš dozu i kada se juha dobro zgusne, gotovo je. U ovaj brudet stavili smo rošpe, ugora i nekoliko sipa, kaže Vidov.
Subotnji koncert je za razliku od petka i sjajnog Nene Belana bio rezerviran za majstora od fešte Jasmina Stavrosa, koji je prije samog koncerta rekao kako je već nekoliko puta nastupao u Kalima, poznaje publiku i očekuje pravu feštu. Uz velike količine domaćega vina fešta uz lake note i Jamina Stavrosa trajala je do dugo u noć.
najnovije
najčitanije
Scena
emotivno
Franka Batelić posjetila rodno mjesto i učinila dobro djelo: ‘Želim promovirati istarsku baštinu’
Kultura
Ne propustite
Bogat program povodom obilježavanja 15. godišnjice i Dana Muzeja antičkog stakla u Zadru
Nogomet
Engleska
Gradski derbi bez neizvjesnosti: Chelsea deklasirao West Ham
Nogomet
Serie A
Verona svladala Fiorentinu i napravila velik korak prema ostanku
Zadar
Od 6. do 10. svibnja
5. svibnja obilježava se Međunarodni dan primalja, a tom priliko organizirani su i Dani otvorenih vrata rodilišta
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Zadar
HRISTOS VASKRSE!