ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bosna i Hercegovina

Ključni političari teško optužuju jedni druge, ponovo spominju rat

Autor: Hina

22.04.2023. 18:33
Ključni političari teško optužuju jedni druge, ponovo spominju rat

Foto: ReutersČlanovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić optužili su u subotu lidera bosankih Srba Milorada Dodika da svojim postupcima izaziva krizu koja može dovesti do raspada i rata u toj zemlji a on je uzvratio porukom da će se Republika Srpska svim sredstvima braniti od pokušaja da joj se uskrate ovlasti.


Nova razmjena oštrih riječi uslijedila je nakon što je Dodik najavio kako će u ponedjeljak organizirati potpisivanje zajedničke izjave stranaka zastupljenih u parlamentu RS kojom se BiH kao državi osporava pravo na imovinu.


Dodik inzistira na tome da su sve nekretnine na teritoriju BiH koje je ona naslijedila kao državno odnosno društveno vlasništvo zapravo imovina entiteta. Na taj način prkosi i pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je enititetima zabranio raspolaganje tom imovinom sve dok se njen status ne uredi zakonom kojega bi donio parlament BiH.
Dodik sada poziva stranke iz RS na radikalizaciju, odnosno da se u slučaju donošenja državnog zakona o imovini svi Srbi zaposleni u tijelima vlasti BiH povuku iz tih institucija, a da to prvo učine suci Ustavog suda BiH. Izjavom koju je predložio također prijeti uspostavom kontrola kretanja na međuentitetskoj granici.


Bećirović mu je u subotu odgovorio porukom kako bi ti koraci predstavljali “igru vatrom” s opasnim posljedicama jer su otvoreni put u separatizam.


“Njegovi (Dodikovi) separatistički potezi mogu ugroziti mirovni proces. On već duže vremena postaje prije svega sigurnosni a ne politički problem i to moraju shvatiti ljudi na Zapadu”, kazao je Bećirović novinarima u Sarajevu.


Dodikovo je ponašanje Bećirović usporedio s onim Radovana Karadžića i Ratka Mladića koje je dovelo do rata u BiH a istodobno je istaknuo kako Dodik sada nema niti deset posto kapaciteta koje su imali njih dvojica pa stoga ne može računati na ostvaranje svojih ciljeva.


“Mi imamo i puno više prijatelja i izvan države i ja mu još jedom poručujem neka se ne igra s državom BiH. Država BiH je jača o svakog zlotvora”, kazao je Bećirović.


Komšić je pak u odvojenoj objavi na Facebooku u subotu ustvrdio kako Dodik ide putek “ka konačnom otcjepljenju” RS od BiH a tvrdi kako mu u tome na neki način pomaže i lider HDZ-a Dragan Čović jer ne odustaje od njihovog ranije proklamiranog partnerstva.


Dodiku nije trebao dugo kako bi odgovorio optužujući Bećirovića da je on taj koji ruši mir.


“Poručio bih da se ne igra velikim riječima i prijeti tuđim oružjem”, kazao je Dodik uz konstataciju kako su bosanski Srbi jednom obranili “svoju zemlju” pa će to učiniti ponovo bude li nužno.