ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Uzvraćivanje istom mjerom

Rusija protjeruje više od 20 njemačkih diplomata

Autor: Hina

22.04.2023. 18:10
Rusija protjeruje više od 20 njemačkih diplomata

Foto: iStockRusija je objavila u subotu da protjeruje njemačke diplomate u uzvratnoj mjeri iako Njemačka nije još potvrdila protjerivanja s njezine strane.


Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je, bez navođenja izvora, da Njemačka protjeruje više od 20 ruskih diplomata.


Dužnosnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je da su Berlin i Moskva bili u kontaktu glede svojih predstavništava posljednjih tjedana i da je dolazak zrakoplova ruske vlade u Berlin povezan s tim pitanjem.
Odnosi Rusije i Njemačke, nekoć najvećeg kupca ruske nafte i plina, raspali su se nakon što je Moskva poslala svoje oružane snage u Ukrajinu u veljači 2022., a Zapad odgovorio sankcijama Rusiji i slanjem oružja Ukrajini.


“Njemačke vlasti odlučile su se za još jedno masovno protjerivanje zaposlenika ruskih diplomatskih misija u Njemačkoj”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.


“Snažno osuđujemo ove akcije Berlina koji nastavlja demonstrativno uništavati cijelu lepezu rusko-njemačkih odnosa”, dodaje se.


Ministarstvo nije navelo o koliko se diplomata radi, ali su poručili da su uzvratili “recipročno”.


Rečeno je da je njemački veleposlanik o tome obaviješten 5. travnja.


Njemačko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je primilo na znanje rusko priopćenje.