Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Do Kwon

Uhićeni južnokorejski "kralj kriptovaluta" mjesecima luksuzno živio u Srbiji

Autor: Hina

22.04.2023. 17:07
Uhićeni južnokorejski

Foto: ReutersJužnokorejski “kralj kriptovaluta” Do Kwon, optužen ranije ovog tjedna u Crnoj Gori za krivotvorenja isprava, mjesecima je prije uhićenja u Podgorici luksuzno živio u elitnom beogradskom naselju Dedinje, a u Srbiji je čak imao i registriranu tvrtku, objavili su beogradski mediji.


Bijeg čovjeka koji je žrtve svojih manipulacija oštetio za svote koje se procjenjuju između 40 i 60 milijardi dolara, podsjeća na radnju holivudskog filma, piše portal nova.rs, navodeći da je srbijanska policija u međuvremenu zaplijenila skupocjeni stan u kojem je boravio.


Do Kwon i njegov suradnik Hon Chong Joon uhićeni su u zračnoj luci u Podgorici u ožujku, po međunarodnoj tjeralici, kada su pokušali privatnim zrakoplovom poletjeti za Dubai. Policajcima je bilo sumnjivo što su Kwon i Joon koristili putovnice Kostarike.
U međuvremenu, službena Podgorica još nije odlučiIa kome će biti izručeni te je dodala da će države koje ga traže morati pričekati ako se utvrdi da su se uhićeni ogriješili o domaće propise.


Južnokorejskog mešetara kriptovalutama vlasti nejgove zemlje traže zbog prijevare i kršenja zakona o burzi, ali su za njim tragale i vlasti Singapura i Sjedinjenih Država, a beogradski portal piše kakao bi pad i bijeg Do Kwona mogli poslužiti “kao scenarij za neki film”.


Do Kwon se dao u bijeg nakon bankrota svoje tvtke koji je “zavii u crno investitore diljem svijeta”.


On je u Beogradu viđen kako se vozi skupocjenom limuzinom, a koristio je i društvene mreže.


Srbija i Južna Koreja nemaju bilateralni sporazum o izručenju, ali je postojala obveza Srbije da bjegunca uhiti po Interpolovoj tjeralici, tim prije jer su ga tražile i druge zemlje.


“Da neprijatnost za Srbiju bude veća, on je stanovao u blizini zgrade gdje živi načelnik beogradske policije Veselin Milić”, piše beogradski portal nova.rs.