Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Starigrad

Zaštita i promocija maritimne baštine

Autor: Iva Bucić

31.07.2023. 09:09
Zaštita i promocija maritimne baštine

Foto: Ivan Čorić

Na području Općine Starigrad ove se godine provodi nekoliko projekata sufinanciranih sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.


Najveći među njima je projekt »Interpretacijski centar mora i drugih visoko vrijednih prirodnih resursa na području FLAG-a Tri mora«, u sklopu kojega je već započela obnova stare zgrade u centru Starigrada, koja će se u budućnosti koristiti za interpretaciju, promociju i poticanje očuvanja prirodnih bogatstava kojima podvelebitsko područje obiluje.


– Obnova i opremanje zgrade planira se dovršiti do kraja godine, nakon čega slijedi uređenje okoliša zgrade i nadopuna interpretacijskog postava. Projekt provodi Općina Starigrad u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Starigrad, koja je zadužena za interpretacijski postav i edukativne aktivnosti te će preuzeti obavezu upravljanja objektom, kazuje načelnik Marin Čavić.


Multimedijalni sadržaji


Interpretacijski postav naglasak će staviti na vodne resurse, pa će posjetitelji moći pobliže upoznati bogatu maritimnu baštinu ovoga kraja. U kombinaciji s Podzemnim gradom Paklenice, posjetiteljskim centrom smještenim u velikom kanjonu Nacionalnog parka Paklenice, u kojemu se kroz zanimljive multimedijalne sadržaje prikazuje prirodne značajke i kulturnu baštinu planine Velebit, posjetitelji općine moći će steći potpunu sliku o isprepletenosti mora i planine.


Za realizaciju Interpretacijskog centra mora osigurano je sufinanciranje iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru Mjere 3. »Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi« za programsko razdoblje 2014.-2020., a putem natječaja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Tri mora, iz Mjere 2.1. »Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja«.


Iz istog Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, Turistička zajednica Općine Starigrad osigurala je sufinanciranje projekta »Okusi baštinu«, koji se provodi od lani.
– Već je održan niz gastroradionica za ugostitelje, koje su vodili renomirani hrvatski chefovi poput Davida Skoke i članova splitske ŠKMER akademije, zatim tematska predavanja za lokalnu zajednicu u izvedbi Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru te desetak gastro turističkih manifestacija u sklopu kojih su mještani i posjetitelji Općine Starigrad mogli prisustvovati pripremi te degustirati tradicionalna i moderna jela od morskih plodova koje je pripremao poznati zadarski chef Renato Kraljev, kazuje direktorica TZ Starigrad, Marijana Marasović.


Zajednička tema svih navedenih događanja je lokalno ribarstvo i akvakultura, a konačni cilj je pridonijeti vrednovanju, zaštiti i promociji kulturno-maritimne baštine te tradiciji ribarstva i akvakulture na području Općine Starigrad i FLAG-a Tri mora. Osim niza gastronomskih događanja namijenjenih posjetiteljima i lokalnoj zajednici, u sklopu projekta nabavljena je sva potrebna opreme za organizaciju sličnih događanja u sljedećem petogodišnjem razdoblju.


»Okusi baštinu«


– Do kraja ove godine, kada završava projekt »Okusi baštinu«, održat će se još dvije gastroturističke manifestacije, u Starigradu 14. i 15. kolovoza, te u Selinama 8.rujna. Potom slijedi izložba fotografija »Tri mora oko nas«, koja se sprema u suradnji s Društvom istraživača mora 20.000 milja. Izložba će biti održana 19. kolovoza u Posedarju, a osim toga, za rujan je u suradnji s OŠ Starigrad zakazana i gastro radionica za školarce, najavljuje Marasović.


Sveukupni sadržaji nastali kroz provedbu projekta naći će se u edukativno-turističkoj brošuri te u kalendaru »Okusi baštinu«, koji se upravo pripremaju. Za provedbu ovog projekta, koji Turistička zajednica Općine Starigrad provodi u partnerstvu s Općinom Starigrad, osigurano je ukupno do 99.846 eura iz Mjere 2.2. »Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturno-maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture« putem natječaja FLAG-a Tri mora.


Na jedan od natječaja FLAG-a Tri mora iz Mjere 2.2. prijavljen je i projekt »Ribarske feštice«, koju je TZ Starigrad započeo provoditi u lipnju ove godine nabavkom dodatne opreme za održavanje gastromanifestacija te organizacijom gastrodogađanja u suradnji sa zainteresiranim gospodarskim subjektima.


– Ribarske feštice nastavit će se održavati sve do početka rujna, i to svakog petka u centru Starigrada. Za dio projektnih aktivnosti očekuje se također ostvarenje sufinanciranja sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, naglašava Marasović.


Novo dječje igralište


Načelnik Marin Čavić ističe da su Općini za sufinanciranje projekta Dječjeg igralište – Trg Stjepana Radića odobrena sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj putem natječaja LAG-a »Bura«.


– Bit će izgrađeno novo moderno igralište na mjestu postojećeg, već pomalo dotrajalog igrališta u Starigradu Paklenici. Uređenje dječjeg igrališta dio je cjelokupnog projekta uređenja Trga Stjepana Radića, odnosno centra Starigrada Paklenice, govori Čavić.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Starigrad.