Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

PROJEKT

Za »Zlatne ruke« 336 tisuća eura

Autor: Iva Bucić

29.04.2024. 07:41
Za »Zlatne ruke« 336 tisuća eura

Foto: PIXABAYOpćina Posedarje osigurala je 336 tisuća eura potrebnih za provedbu projekta »Zlatne ruke«, koji će osigurati pružanje dugotrajne usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu osobama starijima od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom.


Socijalna uključenost


Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u sklopu ESF+ Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.«, a cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije za starije osobe i osobe s invaliditetom.


Kako objašnjava Leo Rončević, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela u Općini Posedarje, predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci od dana potpisa ugovora.
– Zaposlit će se sedam pružatelja usluga koji će tijekom 32 mjeseca trajanja pružanja usluge osigurati organiziranje prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljenje drugih svakodnevnih potreba za minimalno 42 korisnika. Osim toga, jednom mjesečno bit će osiguran jedan paket kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština za svakog pripadnika ciljne skupine, tumači Rončević.


Raspisivanje natječaja za sedam pružatelja usluga očekuje se krajem tjedna, a ugovori će se sklapati na određeno vrijeme od 32 mjeseca. Opis poslova obuhvaća pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i slično), pružanje psihosocijalne podrške korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnja i pomoć u različitim društvenim aktivnostima te drugi poslovi vezani uz skrb starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.


Leo Rončević


Početna konferencija


Pri zapošljavanju sedam pružatelja usluga obavit će se svečano potpisivanje ugovora, to jest održati će se početna konferencija na kojoj će se predstaviti ciljevi projekta.


U međuvremenu je Općina Posedarje već raspisala natječaje za voditelja/icu projekta na radno vrijeme od osam sati tjedno te za koordinatora/icu projekta na puno radno vrijeme. Čim se ta radna mjesta popune – a natječaj je otvoren do 6. svibnja, Općina Posedarje krenut će u raspisivanje trajnog poziva za krajnje korisnike. Osim toga, Općina će tada pokrenuti i postupak jednostavne nabave za nabavu higijenskih potrepština, koje će se korisnicima dijeliti svaki mjesec za vrijeme trajanja projekta.


– Poziv će trajati cijeli projekt, te će se na njega korisnici uvijek moći prijaviti. Ovo je prvi put da se Općina Posedarje uključila u projekt Zaželi, ali interes je velik. Na području općine ima dosta starijih ljudi koji sami žive na selu, djeca su im po gradovima i posvuda drugdje, tako da je i starijima i djeci drago da će ih konačno netko moći obilaziti, naglašava Rončević.