Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

UGLEDNI ZNANSTVENIK I RODOLJUB

Započelo obilježavanje 50-te godišnjice smrti Blaža Jurišića

Autor: Portal ZL

17.02.2024. 11:00
Započelo obilježavanje 50-te godišnjice smrti Blaža Jurišića

Foto: LUKA JELIČIĆOve godine navršava se pedeseta godišnjica smrti uglednoga hrvatskog znanstvenika i rodoljuba Blaža Jurišića. Tim povodom Alumni klub Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, Osnovna škola Pakoštane i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje predvidjeli su niz događanja kojim će se odužili tom velikanu hrvatske pisane riječi.


U suradnji s Općinom Pakoštane obnovljena je i osvježena spomen ploča na rodnoj kući ovoga velikog sina otoka Vrgade, koju su povodom stote godišnjice Jurišićeva rođenja 1991. godine podigli Povjerenstvo Matice Hrvatske Biograd na Moru i mještani otoka Vrgade. U četvrtak, 15. veljače 2024.god. je započelo obilježavanje pedesete godišnjice smrti Blaža Jurišića. Na spomen ploču predstavnici znanstvenih i odgojno-obrazovnih ustanova (dr. sc. Ivana Kurtović Budja i izv. prof. dr. sc. Josip Miletić) položili su prigodni vijenac.


Uz ravnatelja osnovne škole Ivu Ćirka, učiteljicu Hrvatskoga jezika Nives Marić te ostale  učiteljice i učitelje PŠ „dr. Blaž Jurišić“, događaju su prisustvovali i učenici područne škole u Vrgadi. Obučene u tradicionalne narodne nošnje otoka Vrgade, svojom su nazočnošću polaganje vijenaca uveličale i članice KUD-a Skuti materini Vrgada.
U prigodno uređenom prostoru Područne škole u Vrgadi  izložene su publikacije Blaža Jurišića.