Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

"GOLUŽA ULIGNJA"

Uz veliki broj ekipa u Privlaci održano 12. tradicionalno natjecanje u lignjolovu

Autor: Nikolina Lucić

30.10.2023. 12:36
Uz veliki broj ekipa u Privlaci održano 12. tradicionalno natjecanje u lignjolovu

Foto: Luka Jeličić»Si uvatija koju?«, pitanje je koje se najčešće moglo čuti prohladne subotnje večeri u Privlaci, gdje je održano 12. tradicionalno natjecanje u lignjolovu.


U Privlaci su se okupili ljubitelji liganja sa svih strana, a posebno su nas pozdravili Svetko Surić i Marijan Zorić, koji su se Privlaci vratili sa suprotnih strana američke obale.


Kad je obavljena zadana procedura prebilježbe i prozivke, privlački ribari željni međusobnog dokazivanja, a puni dišpeta tko će biti bolji, dali su se punim gasom prema otvorenom akvatoriju i samo njima poznatim ribolovnim poštama gdje je krenulo lov na lignje.


»Torpedo« ulovio 33 komada

Miris domaće riblje spize, koji se u večernjim satima počeo širiti s privlačkog porta Mostina svim je lokalnim znancima obznanio da su se nakon dugog i mukotrpnog lova na suho počeli vraćati najbolji privlački lignjolovci, sudionici 12. privlačkog lignjolova »Goluža uglinja«, koji su spremno čekali na početak ocjenjivanja i vaganja njihova ulova, s nadom da su upravo oni bili najsretnije »skosavice«.


Do 20.30 sati već 18 ekipa vratilo se s teško zarađenim ulovom od skoro 19 kilograma, jer plovidbu je omela nevera i južina. S veličanstvenim su se ulovom posljednje počele vraćati ekipe a u čijim su se tećama našli i kapitalci, pa čak i od preko četiri kilograma.


Rezime prvog dijela natjecanja je 24 kilograma liganja i 28 ekipa. No, taman kada smo pomislili da je došlo vrijeme za proglašenje pobjednika, pročulo se kako su su se tri ekipe ipak našle u problemima s mehanikom, tako da se iščekivanje još produžilo.Na kraju je u sudačkoj bilježnici zapisana 31 ekipa s ukupnim ulovom od skoro 50 klograma i moglo se čuti: »Pa vi recite da nije u lignjama sve!«


U kategoriji najviše ulovljenih komada s 33 uhvaćena komada nagrada je otišla u ruke ekipi »Torpedo«.


U kategoriji naj ulova po težini s 3,68 kilograma na trećem je mjestu ekipa »Avatar«, na drugom s ulovom od 3,94 kilograma ekipa »Sipka«. Pobjedu u težinskoj kategoriji odnijela je ekipa »Panula« s ulovom od skoro pet kilograma.


Ekipa »Parijoti« okitila se najvećim pojedonačnim ulovom, lignjom od preko četiri kilograma, a najveća lignja Privlavke završila je na gradelama.


U čast tradiciji


Kad se s levantom na plaži spustila temperatura, okupljeni su se zagrijali uz dobru spizu i glazbu.


Manifestaciju su pripremanjem jela od morskih delicija pojačali umješni privlački zaljubljenici u kuhanje spremivši brojne delicije »« na kraju gradeladom od tek ulovljenih liganja. Tražio se i pijat više. Uz dobru spizu i društvo prepričavali su se doživljaji s mora i uspoređivao ulov. Zaključak je da svatko ima svoju tehniku i sretno mjesto za dobar ulov.


Velika se gužva stvorila oko ocjenjivačkog stola, gdje se pomno pratio tko je koliko ulovio. Čuli komentare zbog kojih bi i Marko Šapit pao u zaborav jer je natjecanje bilo tijesno i brojalo do zadnjeg grama. Što je vrijeme više protjecalo, to su se ekipe vraćale s boljim, težim ulovima.U lovu su se okušali mladi i stari, veterani i amateri, profesionalaci, sportaši i rekreativaci, vođeni sportskim i natjecateljskim duhom, a svi su svojim sudjelovanjem osigurali nastavak tradicije.


Naime, već više od desetljeća u organizaciji privlačke Udruge »Šijavoga« održava se tradicionalna »Privlačka lignjijada«. Manifestacija ima sportsko – humanitarni karakter, a glavna ideja je očuvati tradicionalan način lova na lignje.


Ribarsko srce Privlake


U predvečernjim satima, nakon povratka na kopno, počelo je nadmetanje vaganjem ulova za što su slijedile i prigodne nagrade najboljim i najiskusnijim lignjolovcima. Zabava i okupljanje nastavilo se pripremanjem ukusnih dalmatinskih delicija i zabavom.


Predsjednik »Šijavoge« Šime Begonja kazao nam je kako su se sudionici u otežanim ribolovnim uvjetima, praćeni povremenom kišom i refulima juga, oko 14 sati počeli okupljati sa svojim batelama i kaićima na dogovorenom mjestu na moru.


– Vratili su nam se s odličnim ulovom koji je završio na našim gradelama i tako zatvorio krug od mora do vatre u istoj večeri, poručio je Begonja.


U organizaciji privlačke Udruge za promicanje tradicijskih vrijednosti »Šijavoga«, koja trenutačno oko svojih aktivnosti okuplja velik broj Privlačana svih uzrasta, a pod pokroviteljstvom Općine Privlaka i Turističke zajednice Općine Privlaka te uz pripomoć vjernih domaćih sponzora, 12. po redu tradicionalna sportsko-humanitarna kosavica pod nazivom »Goluža ulignja 2023« još je jednom pokazala da se nastavlja i živi tradicionalno umjeće ribolova.