Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NIŠTA OD IT RESORTA

Repovi bivše vlasti: Umjesto obećanog velebnog projekta, u Maslenici niču vile s bazenima

Autor: Iva Bucić

30.11.2023. 08:30
Repovi bivše vlasti: Umjesto obećanog velebnog projekta, u Maslenici niču vile s bazenima

Foto: Luka JeličićNa zemljištu koje je prije sedam godina Općina Jasenice za sitne novce prodala privatnim investitorima za gradnju prvog hrvatskog IT & Media Resorta, zadnjih godina niču vile s bazenima. Osim velebnog zdanja, investitori su obećavali da će Maslenica postati prvo digitalno selo u Hrvatskoj, u kojem će svi stanovnici imati besplatan WI-Fi pristup internetu, no u konačnici od velikih planova nije realizirano ništa.


– Općina Jasenice 2016. godine prodala je nogometno igralište površine 15.585 m2 po 19,11 eura po metru četvornom, navodno radi izgradnje IT resorta. Danas je nogometno igralište isparcelirano i prodaje se po višestrukim cijenama, a umjesto golova i tribina imamo vile s bazenima, upozorio je načelnik Jasenica Stipe Vulić.


Zemljište koje je Općina po niskoj cijeni prodala Impaddu, tvrtki u vlasništvu Vjekoslava Blagovića i Celie Grieme, danas je isparcelirano, a u posljednje dvije godine na parcelama je ishođeno ukupno šest građevinskih dozvola. Nije poznato po kojoj su cijeni zemljišta preprodana, ali bez sumnje za mnogo više od 19,11 eura po kvadratu, koliko je Općina Jasenice svojevremeno dobila od Impadda.

Naime, u to vrijeme vrijednost zemljišta u Maslenici kretala se u rasponu od 69 do 130 eura, a prosječna cijena kvadrata bila je 98 eura. No, u ovom slučaju vrijednost je procijenjena na 38 eura, a na taj se iznos onda još obračunao popust zbog određivanja početne cijene i neiskoristivosti terena, pa je na kraju kvadrat procijenjen na 19,11 eura. Općina se, pri tom, u ugovoru nije osigurala i propustila je obvezati tvrtku da dogovoreni projekt zaista i realizira. Osim toga, valja napomenuti da je Impaddu pri kupnji dozvolila da na spornom zemljištu upiše hipoteku do 2018. godine.


– Ugovor je potpisan između PBZ banke kao vjerovnika, tvrtke kao dužnika i Općine kao založnog dužnika, što znači da je Općina dozvolila da se založi ovu nekretninu i dozvoli tvrtki Impaddo zalog ove nekretnine da bi oni mogli dignuti kredit i platiti to zemljište, objašnjava Vulić.


Velebnim projektom IT & Media Resorta, koji se još uvijek može pronaći na web stranici projektanta, predviđala se gradnja trgovina, restorana, kuća i apartmana, potom sala za sastanke, a u planu je bio i bar na plaži te igralište, kao i wellness i spa s unutarnjim i vanjskim bazenom.