Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Gorljiva protivnica vlasti

Okreša "mijenja" dres: Podržat će donošenje proračuna na Viru

Autor: Iva Bucić

30.11.2023. 09:36
Okreša

Foto: Luka JeličićOpćinska vijećnica Općine Vir Jadranka Okreša podržat će donošenje proračuna za 2023. i 2024. godinu, najavljeno je nakon sastanka s načelnikom Općine Vir Marinom Radovićem. S njezinim glasom šest općinskih vijećnika koji podržavaju načelnika Radovića imat će potrebnu većinu od sedam glasova u Općinskom vijeću.


Proračun Općine Vir čitavu je godinu bio blokiran, a s tehničkim proračunom nije bilo moguće niti realizirati infrastrukturne projekte niti isplatiti potpore socijalnim kategorijama stanovništva, umirovljenicima, djeci ni mladima. Prvi pomak prema razrješenju krize dogodio se na 14. sjednici Općinskog vijeća, kada je vijećnica Okreša kritizirala rad predsjednika OV-a Josipa Bašića i dotadašnje većine.


– Na temelju govora vijećnice Okreše i posebno njezinog dopisa ostavljenog našoj službi protokola, smatrao sam kako je potrebno pozvati vijećnicu i s njom obaviti razgovor. Sastanku se odazvala, a zaključili smo da bi ovaj mandat, bez nepotrebnih i skupih prijevremenih izbora, ipak trebali privesti kraju. To je dobra vijest za sve stanovnike otoka Vira, poručio je načelnik Radović.
Vijećnica Okreša ponovila je od ranije izneseni stav kako nema potrebe za novim izborima te odlučno odbacila insinuacije da je riječ o političkoj prodaji.– Komu da se prodam i na koji to način? Nema ovdje ni prodavatelja niti kupca. Ljudi su me izabrali da zastupam njihove interese u Općinskom vijeću, ali nakon godinu dana rada u OV-u to je zbog nerada dovedeno u pitanje. Ja nastavljam s radom kojeg kao vijećnica nikad nisam prekinula. Pozvana sam na sastanak kojemu sam se odazvala.


Izbori bi bili trošak koji je zaista nepotreban, puno je bolje usmjeriti novčana sredstva na naše stanovnike, i to umirovljenike, djecu i mlade. Usvajanjem proračuna ljudima će se moći isplatiti materijalne potpore, što je posebno važno za umirovljenike kojima zbog teških materijalnih uvjeta treba maksimalno izaći u susret, rekla je vijećnica Okreša.


Očekuje se da će se dogovor vijećnice i općinskog načelnika konkretizirati u narednih nekoliko dana, a ako proračun, ipak, ne bi bio izglasan, prijevremeni izbori su tada neminovni, mada je do redovnih lokalnih izbora 2025. ostalo svega godinu i pol.


Odluke o proračunu donijet će se na prvoj sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, pa će načelnik Radović s vijećnicima koji ga podržavaju od predsjednika Bašića tražiti sazivanje nove sjednice.