Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

novi projekti

U Zemuniku će se izgraditi vrtić, a u Ražancu urediti Ljubačka uvala

Autor: Goran Šimunov

12.07.2023. 10:52
U Zemuniku će se izgraditi vrtić, a u Ražancu urediti Ljubačka uvala

Foto: Arhiva ZLMinistarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo je financiranje projekata »Priprema dokumentacije za izgradnju zgrade dječjeg vrtića u Općini Zemuniku Donjem« u iznosu od 83.615,37 eura i projekta »Priprema projektno tehničke dokumentacije za zaštitu obalnog pojasa u Ljubačkoj uvali« u iznosu od 80.629,11 eura.


Obalna šetnica


Oba projekta prijavljena su u sklopu Poziva »Priprema projektno-tehničke dokumentacije iz područja digitalne transformacije i zelene tranzicije«. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Agencija Zadra Nova kao regionalni koordinator, pružila je svoju stručnu i tehničku pomoć Općini Ražanac i Općini Zemunik Donji u pripremi projekata.
Cilj projekta »Priprema projektno tehničke dokumentacije za zaštitu obalnog pojasa u Ljubačkoj uvali« je izgradnja obalnog zaštitnog pojasa u naseljima Ljubač i Ljubački Stanovi u ukupnoj duljini 2.734,73 metara kojim će se zaštiti obalni pojas od razornog djelovanja morskih valova te smanjiti rizik zaslanjenja tla uslijed podizanja razine mora.


Projekt će rezultirati povećanjem sigurnosti stanovnika i posjetitelja, smanjenjem oštećenja obale od utjecaja valova, podizanjem razine otpornosti na klimatske promjene te unaprjeđenjem kvalitete života u naseljima Ljubač i Ljubački Stanovi.


Kako se radi o naseljima uz more, uređenjem obalnog pojasa naselja će dobiti novi sadržaj koji će zbog svoje zaštitne funkcije unaprijediti kvalitetu života u naseljima. Nositelj projekta je Općina Ražanac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 92.905,97 eura, dok bespovratna sredstva iznose 80.629,11 eura.


Loše stanje obalnog pojasa


Govoreći o ovom projektu načelnik Općine Ražanac Damir Jordan kazao je kako su u njega krenuli zbog prilično lošeg stanja obalnog pojasa u Ljubačkoj uvali.


– Uslijed utjecaja valova i učestalog vjetra devastiran je obalni pojas na način da je more odnijelo dio obale. Potkopana je, osobito u dijelu prema Ljubačkim Stanovima. Konfiguracija tla je od siga, lapora pa se urušila obala. Zbog toga smo već ranije krenuli u ovaj projekt koji je podijeljen u četiri faze.


Još prošle godine smo završili uređenje drvene šetnice u dužini od 450 metara sa svim pripadajućim sadržajima. Stoga nam ostaje urediti obalni pojas u preostalih oko 2.300 metara, govori Jordan dodajući kako će se završetkom projekta dobiti obalna šetnica između Ljupča i Ljubačkih Stanova.


Ljubac, Ljubacki stanovi erodirana obala


– Kako bismo uspjeli potrošiti sav novac namijenjen za izradu ove projektne dokumentacije, Općina će vrlo brzo, vjerojatno već za 15-ak dana, raspisati javni natječaji za izbor projektanta. Očekujemo da se izradi glavni projekt te da se podnese zahtjev za ishodovanje građevinske dozvole.


Vjerojatno će se zahtijevati izrada studije utjecaja na ekološku mrežu, a moguće je i da će se morati izraditi i studija utjecaja na okoliš.


Kada se prikupe svi ovi dokumenti projekt bi ponovno kandidirali za sredstva iz EU fondova i to vjerojatno fazu po fazu, budući da drugačije neće biti moguće osigurati sva potrebna sredstva za njegov završetak, ističe načelnik Jordan dodajući kako će budno motriti i moguće natječaje za nacionalna sredstva na koje bi kandidirali ovaj projekt.


Izgradnja vrtića


Još važniji projekt odobrenjem bespovratnih sredstava u iznosu od 83.615,37 eura pokrenula je Općina Zemunik, a radi se o pripremi dokumentacije za izgradnju zgrade dječjeg vrtića. Cilj projekta je stvoriti preduvjete za izgradnju nove energetski učinkovite zgrade za skrb djece odnosno izradu projektno-tehničke dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole u svrhu izgradnje zgrade dječjeg vrtića.


Ovaj objekt će biti dimenzioniran za kapacitet šest odgojnih jedinica, dvije jasličke i četiri vrtićke, sa svim pratećim gospodarskim i ostalim potrebnim sadržajima. Nositelj projekta je Općina Zemunik. Ukupna vrijednost projekta iznosi 92.905,97 eura.


– U Zemuniku Donjem imamo vrtić već 15 godina. Kad sam postao načelnik Općine 2013. godine, vrtić je pohađalo 40-ak djece, dok ih je ove pedagoške godine bilo 80-ak. Postojeći vrtić je dobar, uvjetan, ali nam je njegov prostor limitirajući faktor. Zbog povećanja broja djece išli smo na izradu projektne dokumentacije za novi objekt.


Dovoljno mjesta u vrtićima je glavna stvar za demografsku obnovu, bez čega nema ni povratka stanovnika ni doseljenja drugih stanovnika, priča načelnik Ivica Šarić dodajući kako im je problem neko vrijeme predstavljao nedostatak odgovarajućeg zemljišta na kojem bi se gradio vrtić.


– U međuvremenu je Općina od jedne tvrtke kupila 4.500 metara četvornih u centru Zemunika Donjeg za ovu potrebu. Prijavili smo se na natječaj i dobili sredstva za izradu dokumentacije. Vrtić bi bio za 130 do 150 djece.


Kad budemo imali projektnu dokumentaciju i kad ishodujemo građevinsku dozvolu, onda ćemo kandidirati projekt izgradnje vrtića za EU sredstva. Nema te općine koja njegovu izgradnju može financirati iz svojeg proračuna, zaključuje načelnik Zemunika.