ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

SMOTRA FOLKLORA

Obilježena dva desetljeća tradicije i običaja u Dobropoljani

Autor: Vesna Benić

11.07.2023. 15:55
Obilježena dva desetljeća tradicije i običaja u Dobropoljani

Foto: Vesna BenićU Dobropoljani na otoku Pašmanu održana je 20. Međunarodna smotra otočnog folklora. Program je započeo okupljanjem kod Dječjeg vrtića, odakle je krenula svečana povorka i mimohod sudionika uz pjesmu do rive. Na ovoj jubilarnoj dvadesetoj smotri, koju organizira KUD Bokolje, sudjelovalo je deset kulturno-umjetničkih društava – AKUD Sloga Sali, KD Vidovo Slovenija, KUU Kunjka Tkon, KUD »Branimir Benkovac, KUD Nevijana Neviđane, KUD Ivan Goran Kovačić Bibinje, FS KD Rogoznica Slovenija, FS KD Bolnišnica Ptuj Slovenija, KUD Družina Pag i Grupa »Michalczowa« iz Poljske.


Foto: Vesna Benić


Žiri ocjenjivao KUD-ove


Na početku programa, prisutne je pozdravila Nevena Dujmović, predsjednica KUD-a Bokolje. Ona se u svom obraćanju zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog, za njihovo mjesto, značajnog događaja.


– Zahvaljujem se na odazivu i stručnom žiriju – prof. Jordanku Milošu, etnomuzikologu, Danijelu Šoti, predsjedniku Saveza udruga čuvara kulturne baštine Lijepa Naša i Josipu Perkoviću tajniku udruge i predsjedniku KUD-a Rudine župa Vidoši – Livno iz BiH. Žiri će budno pratiti nastup svih sudionika i nadam se da će biti blagi, ipak je ovo okrugla i slavljenička obljetnica, istaknula je na početku večeri starih običaja i tradicije predsjednica Dujmović. Uputila je zahvale i ljudima koji su godinama sudjelovali u organizaciji, a u međuvremenu su preminuli ili su spriječeni zbog bolesti. Voditeljica programa, Branka Pelicarić nadovezala se kazavši kako je uistinu teško izbrojiti koliko ljudi je u dva desetljeća prošlo pozornicom i koliko je tradicijskih kola odigrano na istoj. Voditelj stručnog žirija, prof. Jordanko Miloš osvrnuo se na proteklih dvadeset godina, naglasivši kako mu ova smotra ima posebno mjesto u srcu.


Foto: Vesna Benić


Program zaključen vatrometom
– Zahvaljujem KUD-u na organizaciji i vrijednoj predsjednici Neveni Dujmović, koja se uistinu dala za ovaj događaj, kojim slavimo tradiciju i baštinu. Osobno sam bio u devetnaest zemalja i sudjelovao na stotinjak smotri i mogu slobodno kazati – ovo je najbolji događaj ove vrste. Dobio sam podatak kako je 140 KUD-ova prodefiliralo ovom pozornicom, što je impresivna brojka za mjesto kao što je Dobropoljana, kazao je Miloš, a nakon njega, riječ je pripala općinskom načelniku Krešimiru Ćosiću.


– Čestitam KUD-u Bokolje na ovom velikom jubileju i želim da još puno godina njegujete tradiciju i običaje Dobropoljane. Želim se ovim putem zahvaliti svim ljudima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji prije, ali i sada. Običaje moramo čuvati od zaborava, naglasio je načelnik Pašmana te simbolično otvorio manifestaciju.


Tijekom večeri, posjetitelji su mogli uživati u gastro specijalitetima, a spoj običaja, kulture i tradicije zaključen je koncertom grupe Magazin te spektakularnim vatrometom.


Foto: Vesna Benić


Foto: Vesna Benić