Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

bogat program

U ponedjeljak središnji događaj povodom Dana Zadarske županije

Autor: Portal ZL

12.04.2024. 21:21
U ponedjeljak središnji događaj povodom Dana Zadarske županije

Foto: Luka JeličićU sklopu programa Županijski dani, u subotu, 13. travnja 2024. s početkom u 10 sati u marini Zlatna luka, Bibinje – Sukošan,  održat će se akcija čišćenja podmorja “Daj, ruku za čistu Zlatnu luku” u organizacji Zajednice tehničke kulture.


Također s početkom u 10 sati s Branimirove obale u Zadru kreće akcija pješačenja i nordijskog hodanja “1000 koraka kroz 1000 ulica” u organizaciji Društva  za rekreciju “Relax” i Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Zadarske županije.


Na Poljani pape Ivana Pavla II. (Forum) Društvo sportske rekreacije Loptica u  10 sati u sklopu manifestacije “1000 koraka kroz 1000 ulica”  održat će igre Loptice.
U ponedjeljak, 15. travnja 2024. središnji je događaj u povodu Dana Zadarske županije.


Program počinje u 9 sati polaganjem  vijenaca na Središnji križ na Gradskom groblju Zadar, nastavlja se u 10 sati svetom misom u Crkvi  sv. Frane koju će predslaviti fra Andrija Bilokapić, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo Zadarske županije.


U 12 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u  Zadru  održat će se  Svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će biti dodjeljene nagrade i prizanja ovogodišnjim laureatima.


Podsjetimo, sada već davne 1993. godine Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, 16. travnja osnovana je tada Zadarsko-kninska županija. 17. siječnja 1997. godine Zastupnički dom Sabora RH donio je novi Zakon o područjima županija, gradova i općina kojim je područje Kotara Knin pripojeno Šibenskoj županiji kada je naša županija postala Zadarska županija.


Danas Zadarska županija na svom području ima 34 jedinice lokalne samouprave, i to 6 gradova i 28 općina.


U svom samoupravnom djelokrugu Županija obavlja poslove od regionalnog značaja, a osobito one koji se odnose na: obrazovanje, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, promet i prometnu infrastrukturu, održavanje javnih cesta, planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i kulturnih ustanova te ostale poslove sukladno posebnim zakonima.


Županija obavlja i poslove izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola, drugih akata vezanih za gradnju te provedbu dokumenata prostornog uređenja za područje županije izvan područja velikog grada, županijama su  povjereni i poslovi bivšeg Ureda državne uprave,  a od nedavno  i poslovi upravljanja nekretninama u vlasništvu RH.