Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

poboljšanje stanja

U Gračacu se smiruje situacija s poplavom

Autor: Hina

15.05.2023. 09:09
U Gračacu se smiruje situacija s poplavom

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELLStanje s poplavom smiruje se u ponedjeljak u Gračacu nakon alarmantnog stanja i evakuacije 13 osoba iz četiri kućanstva, a pronađena je i živa i nestala osoba za kojom je tijekom noći trajala potraga, doznaje Hina u Stožeru Civilne zaštite.


Evakuirano je 13 osoba iz četiri poplavljene kuće, s tim da je dio građana odbio evakuaciju. Svim građanima koji zbog vode ne mogu izaći iz kuća pomoć u opskrbi i u eventualnom hitnom prijevozu pružit će vatrogasci i HGSS, rekao je Hini pročelnik HGSS-a Josip Brozičević.


Sinoć je pronađen automobil bez vozača, koji je kasnije pronađen. Tijekom bujične poplave izašao je iz vozila i sklonio se u objekt u kojemu je ostao zarobljen nekoliko sati, rekao je Brozičević. Naglasio je da su dobro i svi drugi ljudi pogođeni poplavom na tom području.
Načelnica Stožera Civilne zaštite Natalia Turbić pojasnila je da se zbog obilnih kiša krško podzemlje napunilo vodom, a rijeka ponornica Otuča naglo izlila na području Gračaca.


U Novom naselju 2 ugroženo je desetak kućanstava, a potom je voda prodrla u niz kuća u naselju Žabarica. Voda je posvuda po prometnicama.


“Sinoć je zbog vode na prometnicama promet bio u potpunom prekidu, a sada se voda povlači i prometuje se po posebnoj regulaciji i oprezno”, rekla je Turbić i naglasila da Stožer koordinira svim aktivnostima, na terenu je policija, vatrogasci, Crveni križ i HGSS.


Na terenu su i danas 23 spasioca iz četiri stanice HGSS-a, iz Zadra, Gospića, Šibenika i Splita, ali jutros novih poziva za pomoć nema ni u Gračacu ni u Obrovcu, rekao je Brozičević.