ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

velike poplave

U Obrovcu proglašeno izvanredno stanje, u Gračacu situacija nešto bolja

Autor: Katarina Ergović

15.05.2023. 08:23
U Obrovcu proglašeno izvanredno stanje, u Gračacu situacija nešto bolja

Foto: Zadarska županijaStanje na području Gračaca jutros se pomalo smiruje, rijeka Otuča vratila se u svoje korito. I dalje vatrogasci i pripadnici HGSS-a i Hrvatskog Crvenog križa rade na ispumpavanju vode i pružaju pomoć stanovništvu, javili su iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Hrvatske.Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu prešao je povijesnu razinu i još uvijek raste pa su Hrvatske vode proglasile sinoć izvanredno stanje. U Obrovcu su tijekom cijele noći pripadnici DIP CZ i djelatnici Hrvatskih voda s mještanima i ostalim operativnim snagama punili vreće s pijeskom i povećavali zaštitni zid kako bi obranili uži dio grada od nabujale Zrmanje.

Sve operativne snage na čelu sa Stožerima civilne zaštite Gračaca i Obrovca te predstavnicima Službe civilne zaštite Zadar i mještanima čine maksimalne napore u obrani od poplave.


– U Obrovcu je poplavljen dio stare jezgre grada, prizemlje općinske zgrade te pojedini poslovni prostori te za sada  nisu poplavljeni stambeni objekti. Sve operativne snage na čelu sa vatrogasnim postrojbama,  Stožerima civilne zaštite Gračaca i Obrovca te predstavnicima Civilne zaštite Zadaske županije  i mještanima čine maksimalne napore u obrani od poplave.I dalje vatrogasci i pripadnici HGSS -a te Crvenog križa rade na ispumpavanju vode i pružaju pomoć stanovništvu, rekao je načelnik Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković dodajući  da će se proglasiti elementarna nepogoda bude li šteta u visinu zakonskog minimuma te da je Županija uvijek spremna pružiti potporu.


Na terenu su i pripadnici HGSS-a Gospić, Šibenik, Split i Zadar, a čamci za potrebe evakuacije stanovništva su spremni.


Zbog velike količine vode, otkazana je i nastava u Srednjoj školi Obrovac.


I danas kiša


Prema prognozi DHMZ-a sutra se očekuje  kiša, pljuskovi i grmljavina, u prvom dijelu dana ponajprije u Dalmaciji i na krajnjem istoku, a prema večeri i drugdje. Ponegdje je moguća obilnija oborina.


Najviše sunčanog vremena na sjevernom Jadranu. Vjetar većinom slab. Na Jadranu umjereno do jako jugo, a na sjevernom dijelu krajem dana zapuhat će umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura. Najniža jutarnja temperatura zraka između 7 i 12, a na Jadranu od 13 do 18 °C. Najviša dnevna uglavnom između 16 i 21 °C.