Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

velika poplava

Rekordni vodostaj rijeke Zrmanje, izlila se u Obrovac

Autor: T. Perinić, N. Lucić, K. Ergović, M. Šaponja

15.05.2023. 08:56
Rekordni vodostaj rijeke Zrmanje, izlila se u Obrovac

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI:


Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu prešao je povijesnu razinu i još uvijek raste pa su Hrvatske vode proglasile sinoć izvanredno stanje. U Obrovcu su tijekom cijele noći pripadnici DIP CZ i djelatnici Hrvatskih voda s mještanima i ostalim operativnim snagama punili vreće s pijeskom i povećavali zaštitni zid kako bi obranili uži dio grada od nabujale Zrmanje.
 NOVO 07:01 Ministar Božinović je rano ujutro stigao u Obrovac
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je u obilasku poplavljenih područja Obrovca i Gračaca. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić obići će Banovinu, potvrđeno je iz Vlade.Iz Vlade poručuju kako je sustav domovinske sigurnosti i civilne zaštite u stalnoj koordinaciji i poduzima sve potrebne radnje s ciljem zaštite stanovništva.


– Unatoč zabrinutosti zbog nepovoljne vremenske prognoze, noć u Obrovcu je protekla bez novih većih problema. Sve žurne službe nastavljaju s naporima na sprječavanju štete i brizi o sigurnosti građana zbog eventualnog pogoršanja situacije. Za sada nema ozlijeđenih osoba, objavio je rano jutros Božinović.06:44 Vodostaj Zrmanje pao je u 6 sati ujutro na 252 centimetra. To je osjetno manje od jučerašnja maksimalna 302 centimetra.


19:22 U moru kod Posedarja i kod Maslenice primijećeno je zagađenje mazutom iz Zrmanje, u koju curi već dva dana, a dopire iz ostataka nekadašnjih postrojenja Tvornice glinice na Bravaru. Načelnik Općine Jasenice, Stipe Vulić upravo se vratio s terena te je komentirao kako je trenutno količina vode enormna i da se sada ništa ne može napraviti, pa ni postaviti brane.


Dodao je kako oni u Maslenici nemaju problema s poplavom, no imaju s pitkom vodom koja se ne očekuje uskoro pa su postavili cisternu s pitkom vodom ispred Općine kako bi stanovnicima omogućili barem jedan izvor vode.


16:55 U Obrovcu je nešto prije 17 sati ponovno počela padati jaka kiša.


14:41 Dok specijalistički interventni tim za spašavanje na vodi dostavlja hranu i lijekove u Gračacu, u Nacionalnom logističkom centru u Zagrebu u tijeku je utovar aparata za isušivanje prostora za područje Virovitičko-podravske županije te za područje Gračaca, Obrovca i Benkovca, javili su iz Crvenog križa.14:00 Župan Longin: Štete su ogromne, u Gračacu jučer palo 350 mm kiše

– Vidjeli smo školu, osnovnu i srednju, prošli smo dio koji se može proći s ovim velikim vatrogasnim kamionom. Teško je. Nije jednostavno govoriti, materijalne štete su ogromne.


Ja sam jutros bio i u Gračacu. Tamo je jučer palo 350 litara po metru kvadratnom kiše, a ako znamo da je godišnji prosjek za Zadar 900 ml, onda možete zamisliti što je to. Još uz to je cijela ta lička ploča porozna, propusna… I još je Otuča sama po sebi ponornica, i još je pritok Zrmanje, komentirao je zadarski župan Božidar Longin koji je došao u Obrovac.12:42 Premijer Plenković razgovarao sa županom Longinom


Premijer Andrej Plenković razgovarao je sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom o posljedicama poplava, a Vlada će im, najavio je, pružiti pomoć u saniranju šteta.


O sastanku je premijer izvijestio u ponedjeljak na svom twitter profilu istaknuvši i da sustav domovinske sigurnosti i civilne zaštite poduzima sve potrebne radnje radi zaštite stanovništva.12:30 I dalje nema struje na lijevoj strani obale Zrmanje, u užem centru grada. Na području Gračaca i Obrovca i dalje su u tijeku aktivnosti obrane od poplave. Pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite zajedno s ostalim operativnim snagama civilne zaštite s čamcima prenose vreće s pijeskom, obilaze ugrožene stanovnike i po potrebi ih opskrbljuju hranom i lijekovima, rekli su iz Civilne zaštite.


12:14 Zadarski župan Božidar Longin stigao je u Obrovac.12:02  Gradonačelnik Župan: Nema evakuiranih i ozlijeđenih građana


– Ovo je neviđena situacija, voda iz Like poplavila je zaštitni zid. Dostavljali su pitku ljudima zbog prekida vodoopskrbe. Za sada nema evakuiranih ili ozlijeđenih građana Obrovca, dok se materijalna šteta većinom odnosi na poplavljene podrume.


Nažalost očekujemo još oborina kroz popodne i noć tako da sve službe ostaju na terenu i prate stanje, rekao nam je Ante Župan, gradonačelnik Obrovca, dodavši kako na prirodu nažalost ne možemo utjecati.


Šime Zelić/PIXSELL


Šime Zelić/PIXSELL


11:45 Timovi HGSS-a iz Zadra, Šibenika i Splita su i dalje angažirani na intervencijama po pitanju poplave u Gračacu.


HGSS


11:28 Poplavio je igralište vrtića u Obrovcu.


– Situacija je dosta napeta jer voda ne stagnira, branimo koliko možemo. Što možemo spasiti spasit ćemo. Sanacija će potrajati jer je većina vrtića poplavljena, rekli su iz DVD-a Obrovac.11:03 Uslijed poplave u Obrovcu, voda je ušla u prizemlje tamošnje srednje škole, dok se do osnovne ne može ni prići. Zbog novonastalih okolnosti nastava se ne održava niti u osnovnoj niti u srednjoj školi, javljaju iz Zadarske županije.10:34 Visoke zone u gradu Zadru biti će bez vode


Na području Visoke zone grada Zadra (Crvene kuće, Bili Brig, Plovanija, Bokanjac i Novi Bokanjac) bit će raspoređene cisterne sa pitkom vodom, a o lokacijama će se dalje izvijestiti putem medija. Zbog obilne količine padalina voda će biti zamućena, a obavijest o mutnoći će se objaviti sukladno propisanim procedurama.


Već se provode radnje i u tijeku su radovi na otklanjanju poteškoća kako bi se, u što je kraće mogućem roku, uspostavila redovna vodoopsrkba, izvijestili su iz zadarskog Vodovoda.10:10 U Gračacu su se od jučer vatrogasci borili s bujičnom poplavom, gotovo nema kuće koja nije u nižim dijelovima pod vodom, a sada je situacija stabilna. Vodostaj Zrmanje je 301 cm, radi se zečji nasip, utrka je s vremenom, rekao je vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.
9:54 Zbog poplava ne rade ni vrtići ni škole. Poplavljen je i hotel Zrmanja.9:35 Noćas je izostala pomoć u Obrovcu. Žena sa nepokretnim sinom još uvijek ne može izaći iz stana. Vlasnik trgovine je očajan, zvali su sve službe sinoć, tražili vreće s pijeskom, nitko im nije pomogao. Trgovina je poplavljena, šteta je nekoliko tisuća eura, iz Obrovca javlja naša reporterka Marina Šaponja.


9:25 Naša reporterka Marina Šaponja šalje nam video s terena. 9:15 Ljudi i dalje ne mogu izaći iz svojih kuća, zgrada i dio Obrovca i dalje nema struje. Obilaze ih s čamcima i nose im hranu i vodu, javlja nam čitateljica s terena.


9:10  Novi video iz Obrovca.9:00 Katastrofalne poplave na području Obrovca i Gračaca izazvale su velike probleme s vodoopskrbom na području cijele županije. Osim što se, uslijed velike količine vode zamutila rijeka Zrmanja, crpna stanica Dolac je poplavljena, što, kako nam je kazao direktor Vodovoda Tomislav Matek, znači da je od Muškovaca do Zadra vodovodizacija otežana.


– Osim toga, visoka zona također nema pristup vodi te pokupavamo riješiti problem na način da uspostavimo dovoz sa Bokanjačkog blata, jer potrebe su velike. Što se tiče same sanacije i popravka crpne stanice Dolac, tek nam predstoji čekanje i nada da će vodostaj Zrmanje opasti kako bi stanici prvo uopće mogli prići. Tek nakon što utvrdimo razmjere oštećenja možemo govoriti o vremenu koje će biti potrebno sa samu sanaciju stanice, poručio je Matek.


Foto: Vodovod Zadar


Foto: Vodovod Zadar


Foto: Vodovod Zadar


8:55 Vodostaj Zrmanje i dalje ne pada. Pogledajte nove fotografije.