ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Nezapamćene poplave

[FOTO I VIDEO] Pod vodom Obrovac i Gračac

Autor: Toni Perinić

14.05.2023. 20:39
[FOTO I VIDEO] Pod vodom Obrovac i Gračac


NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI:


Nezapamćene poplave pogodile su Gračac i Obrovac. U Gračacu je proglašeno izvanredno stanje. Nadležne službe su na terenu , a evakuiraju se stanovnici čije su kuće najugroženije. Ekipe HGSS-a su trenutno u Gračacu i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu zbog poplave. Na terenu su 22 spašavatelja iz Gospića, Šibenika, Zadra i Splita te rade na evakuaciji i pružanju pomoći. U Obrovcu su poplavili stanovi, kuće te dvije škole.


23:55 Novi video iz Obrovca.

23:40 Kiša u Obrovcu i dalje pada.


23:35 Pred nama je izazovna noć, ali stanje je bolje nego ranije. Vodostaj, koji je prvi put zabilježen iznad dva metra, polako pada, kazao je iz Gračaca Miroslav Andrić, voditelj Službe civilne zaštite Zadar u Dnevniku 3 HRT-a te dodao kako je i u Obrovcu zabilježen povijesni vodostaj Zrmanje.


Izvor: HRT


23:30 HGSS se na Instagramu oglasio o stanju u Gračacu.23:25 Evo kako izgledaju ulice Obrovca večeras…23:20 Kiša i dalje u Obrovcu neprestano pada, a vodostaj raste.23:15 Zbog obilne kiše i poplavljenih cesta na području Zadarske županije za sav promet zatvorene su pojedine prometnice, izvijestio je u nedjelju kasno navečer Hrvatski autoklub (HAK).


Za sav promet zatvorene su: Državna cesta DC1 Udbina-Gračac-Palanka; DC27 Gračac-Zaton Obrovački i Obrovac-Karin (zbog odrona);  DC503 podvožnjak u Biogradu; Županijska cesta ŽC5165 između Gornje Ploče i Lovinca; ŽC5217 Dobroselo-Mazin-Bruvno.


Otežano, uz ograničenje brzine na 30 km na sat zbog vode na kolniku vozi se na: DC27 u Benkovcu; DC50 u mjestu Ričice (Lovinac);  DC56 Benkovac-Skradin kod Lišana Ostrovičkih.


HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama.


23:06 Novi video iz Obrovca.23:00 Došlo do odrona zemlje, zatrpana cesta Kruševo-Obrovac.


Roko Anić


 22:55 Kako neslužbeno doznajemo, poplavljene su i osnovna i srednja škola, dok voda još nije ušla u dječji vrtić.


22:40 Stotinjak ljudi skupilo se uz obalu, a policija je zatvorila pristupne ceste.22:35 Donosimo najnovije fotografije iz Obrovca.


22:30 U hotel Zrmanja u Obrovcu, koji se trebao otvoriti kroz nekoliko dana, također je ušla voda i poplavila prizemlje.


22:22 HGSS je na svom Instagram portalu objavio snimku vožnje kroz Gračac.22:17 Aktiviran je Stožer civilne zaštite grada Obrovca, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.


22:14 Oglasio se HGSS.22:12 Nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava objavilo je na društvenim mrežama kako kreću prema Obrovcu i Gračacu u ispomoć. 


22:05 Cijeli Obrovac ostao bez struje.


22:00 Donosimo najnovije fotografije.
21:55 Dio Obrovca ostao bez struje.


21:45 Uz obalu Zrmanje u ovom trenutku ima oko metar vode, a vreće s pijeskom voze se i brodicama. Voda je ušla u obližnje zgrade.


Podsjetimo, poplavio je i Gračac, a prema pisanju 24sata, krenula je evakuacija.


– Kreće evakuacija. Proglašeno izvanredno stanje. Fra Ivan otvorio crkvene prostorije i pripremio 8 soba za prihvat. Pripadnici GSS Zadar i Gospić su došli, svi koji su zvali preko 112 da trebaju pomoć će ju i dobiti, rekao je gradonačelnik Robert Juko.


Kako navode iz Ravnateljstva civilne zaštite, kreće evakuacija.


– Upućeni su vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split i Rijeka Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH s čamcima kako bi započeli evakuaciju osoba čije su kuće najugroženije.21:10 Na Facebooku je objavljen poziv volonterima da se pridruže u punjenju i postavljanju vreća uz tok rijeke Zrmanje. Kako nam javljaju s terena, na više mjesta je došlo do izlijevanja.20:30 Uslijed obilne kiše koja pada proteklih dana, večeras je na pojedinim mjestima u Obrovcu došlo do izlijevanja rijeke Zrmanje. Kako nam javlja čitateljica, voda je krenula prema obližnjoj školi i cesti, a vatrogasci su u stanju pripravnosti u slučaju da bude potrebno ispumpavanje. Mještani rade zečje nasipe te se nadaju kako neće doći do većih problema.Nažalost, ni sutrašnja vremenska prognoza ne ide na ruku. Prema prognozi DHMZ-a sutra se očekuje  kiša, pljuskovi i grmljavina, u prvom dijelu dana ponajprije u Dalmaciji i na krajnjem istoku, a prema večeri i drugdje. Ponegdje je moguća obilnija oborina. Najviše sunčanog vremena na sjevernom Jadranu. Vjetar većinom slab. Na Jadranu umjereno do jako jugo, a na sjevernom dijelu krajem dana zapuhat će umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura. Najniža jutarnja temperatura zraka između 7 i 12, a na Jadranu od 13 do 18 °C. Najviša dnevna uglavnom između 16 i 21 °C.