Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

NEPLAĆANJE SIDRIŠTA

Škibola: Razvidno je da je župan smatrao kako račun ne treba biti izdan

Autor: Matea Guzalić

13.09.2023. 16:09
Škibola: Razvidno je da je župan smatrao kako račun ne treba biti izdan

Foto: TZG ZadraIzvješće lučkog radnika s otoka Ist, koji je stornirao račun izdan zadarskom županu Božidaru Longinu, stiglo je u Županijsku lučku upravu (ŽLU) Zadar. Ova priča postala je javna zbog županijskog vijećnika iz Kluba Akcije mladih Marka Pupića Bakrača, koji je u utorak medijima i državnim istražiteljima uputio svoju prijavu protiv Longina.


Prema tvrdnjama ovog županijskog vijećnika, župan je u društvu svoje supruje i još jedne ženske osobe stigao na otok Ist svojim brodom “Sika”, koji se nalazi u vlasništvu njegovog sina.


Kako je naveo spomenuti županijski vijećnik, župan Longin nije platio uslugu vezivanja broda, a što je trebao budući da je jedna tvrtka ima sa Zadarskom županijom sklopljen ugovor o koncesiji za sidrište, već je zatražio od lučkog redara da stornira izdan račun za uslugu sidrenja. Prema neslužbenim informacijama radi se o računu u visini od 45 eura.
– ŽLU Zadar je od lučkog redara zatražila pisano izvješće o navedenoj situaciji. Iz izvješća se vidi kako je došlo do storna računa izdanog 9. rujna zbog čega je lučkom redaru izdano upozorenje iz radnog odnosa. Na adresu vlasnika brodice račun je poslan poštom.


Iz izvješća lučkog redara razvidno je da je župan Božidar Longin smatrao kako račun ne treba biti izdan.


Djelatnik nije smio stornirati račun zbog čega mu je i izdano upozorenje, kazao je Davor Škibola, ravnatelj ŽLU-a Zadar dodajući da je politika ŽLU-a takva da svi korisnici trebaju plaćati pristojbe i kako u tom pogledu nema izuzetaka, osim kada su u pitanju brodovi javne službe, kao što su policija, vatrogasci, hitna medicinska služba i slični.


Komentirajući informacije iz ŽLU-a Zadar župan Longin izjavio je da je sve ovo jedan nesporazum i pomalo bizarna situacija, jer, kako kaže, do ovoga je došlo samo zato što kod sebe nije imao novčanik.


– Svi koji me poznaju, dobro znaju da se ne bih doveo u ovu situaciju zbog tog iznosa. Kad je čovjek došao naplatiti vez stajao sam kraj broda u kupaćem kostimu, uz sebe nisam imao torbicu s novčanikom, bila je kod supruge koja tada nije bila na brodu.


Rekao sam tom čovjeku kako zna tko sam ja, da neću pobjeći s otoka, već da ću platiti kasnije kad se vratimo na brod. Kad smo se vratili pred odlazak s Ista njega nije bilo u blizini, pa mu nisam uspio platiti. Stoga sam po povratku na posao zatražio od Županijske lučke uprave da mi pošalju račun koji sam potom platio, kao što plaćam uredno sve svoje obveze.


Nikakve galame nije bilo i nisam tražio storniranje računa, dapače s lučkim nadzornikom vodio sam ugodan razgovor, izjavio je Longin dodajući da se ovdje radi o skupljanju političkih bodova.


– Riječ je o nesporazumu i pomalo bizarnoj situaciji na kojoj političke bodove pokušava skupiti najviše onaj političar koji je na sumnjiv način stekao desetke nekretnina, kazao je Longin.