Četvrtak, 30. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

DONESEN ZAKLJUČAK

Sanacija Crnog brda u iduće dvije godine

Autor: Iva Bucić

25.08.2023. 13:17
Sanacija Crnog brda u iduće dvije godine

Foto: Arhiva ZLNakon što je Europska komisija u dva navrata Hrvatsku tužila Sudu Europske unije, Vlada je konačno donijela zaključak prema kojem bi u naredne dvije godine trebala bi završiti sanacija Crnog brda u Biljanima Donjim. Na 245. sjednici Vlade Republike Hrvatske, donesen je zaključak o sanaciji odlagališta otpada na lokaciji Biljane Donje.


Zaključeno je da, prije nego li sanacija započne, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja treba donijeti odluku o sanaciji, koju će onda potom provoditi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Dugogodišnji problem


Otprilike 140 tisuća tona troske, nusprodukta u proizvodnji ferolegura, u Biljane Donje je tijekom 2010. i 2011. godine iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) dopremala tvrtka MLM. Od tada je, kako su godinama upozoravali iz niza udruga koje se bave zaštitom okoliša, troska zagađivala podzemne vode, polja i zrak koji udišu mještani u okolici.
Naime, prve kuće od ovog odlagališta otpada udaljene su manje od 50 metara. Osim toga, sporno zemljište nikada zapravo nije uređeno za odlaganje otpada pa nije napravljena ni adekvatna posteljica niti je troska bila stručno pokrivena.


O ozbiljnom riziku govorile su i tri nezavisne studije o zaštiti okoliša, u kojima je dokazana prisutnost kancerogenih policikličkih aromatičnih ugljikovodika, i to čak dvadeset puta viša od količine dozvoljene u okolišu.


Ukupna količina odložene troske, prema Geodetskom elaboratu iznosi 76.194 metara kubičnih, a odložena je na jednu česticu koja je u vlasništvu države te jednim dijelom na čestice koje su u suvlasništvu velikog broja fizičkih osoba.Iako još od 2013. Europska komisija od Hrvatske traži sanaciju ovog nelegalnog odlagališta, a zatvaranje i sanaciju Sud Europske unije Hrvatskoj je naložio prije pune četiri godine, država je najprije brdo otpada pokušala proglasiti vrijednom sirovinom.


Odluka o uklanjanju


Nakon procjene tržišne vrijednosti talioničke troske odložene u Biljanima Donjim, raspisan je međunarodni javni poziv, no njega se nije javio nitko zainteresiran za kupnju. Naime, kako je u ožujku 2020. godine utvrdio IGH, odložena talionička troska ima mogućnosti upotrebe u građevinarstvu, ali uz određena ograničenja.


Konkretno, troska se ne može upotrijebiti samostalno kao građevinski materijal, već u kombinaciji s drugim materijalima, primjerice s vapnom.


Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 2018. godine MLM-u je naredilo da ukloni otpad u Biljanima Donjim. No, tvrtka to nije učinila, pa je sankcionirana sa 60 tisuća kuna.


U konačnici je nositeljem aktivnosti sanacije godinu dana kasnije imenovano Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a sredstva za skorašnju sanaciju Crnog brda namaknut će se iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.