Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

VELIKO OTKRIĆE

U moru ispred Privlake pronašli amforu stariju od dvije tisuće godina!

Autor: Nikolina Lucić

25.08.2023. 08:53
U moru ispred Privlake pronašli amforu stariju od dvije tisuće godina!

Foto: Luka JeličićNitko nije mogao niti pomisliti da će jedan u nizu brojnih zarona koje gost iz Poljske Marek David napravi svakog svojeg godišnjeg odmora, koji već 20 godina provodi u Privlaci, završiti vrijednim arheološkim pronalaskom. Sa svojom je dobrom prijateljicom, 11-godišnjom zaljubljenicom u more, ronjenje i morska bića Magdalenom Mustać s dubine od oko dva metra u privlaškoj uvali Livadica izronio sedam kilograma težak gornji dio antičke amfore, stare više od dvije tisuće godina.


O ovom su izvanrednom pronalasku odmah informirali nadležne institucije i zadarski Arheološki muzej, čiji će stručnjaci amforu prenijeti na sigurno u Muzej.


S Magdalenom smo i članovima njezine obitelji razgovarali u njihovu obiteljskom domu u Privlaci gdje je amfora sigurno spremljena do dolaska stručnjaka.

Vrijedan arheološki lokalitet


Privlački je kraj poznat kao vrijedan arheološki lokalitet iz starorimskog doba, stoga ne čudi da je amfora pronađena upravo u jednom od njihovih zaljeva. Amfora je bila dopola zakopana u pijesak, prekrivena morskom travom i priljepcima te puna ježeva i morskog života.


– Naš dugogodišnji gost i dobar prijatelj Marek strastveni je ronioc koji svaki odmor provodi roneći u potrazi za školjkama i ribama. Isto kao i on i naša je Magdalena velika ljubiteljica ronjenja, tako da mu je pomogla izvući amforu, kazao nam je njezin tata.


Magdalena nam je, pak, ponosno kazala kako je ronjenje njezina najveća ljubav te kako joj je strast sakupljanje školjaka.


– Amfora je grlom bila zakopana, tako da sam morala više puta zaranjati dok je nismo očistili od pijeska i izronili. Marek je istovremeno sve snimao svojom podvodnom kamerom, tako da imamo i snimku našeg pothvata, pohvalila se ova djevojčica koja nam se pokazala svoju prebogatu kolekciju školjaka.Težila sedam kilograma


U uvali Livadica ili Kulina ostaci su dviju antičkih kula koje svjedoče o povijesti života na tom području. Stručnjak iz Arheološkog muzeja Zadar odmah je prepoznao osobitosti amfore i datirao je u oko 100. godinu prije Krista.


Svojom impozantnom veličinom i činjenicom da sam njen izronjeni dio ima težinu veću od sedam kilograma, govori o tome da se amfora koristila za pohranu maslinova ulja ili vina.


Obitelj Mustać nam kazuje kako je Marek zabrinut za stanje života u moru jer kroz više od 20 godina ronjenja primjećuje opadanje životinjskog i biljnog života u moru. Nema više toliko riba, školjaka i morskih trava kako je bilo ranijih godina.


Marek je zbog svog pronalaska preko noći postao lokalna zvijezda. Iako se na svoju slavu još uvijek nije privikao, spremno je pozirao našem fotoreporteru, kazavši nam kako je zaljubljen u more i uvalu Livadica.– S godinama, nažalost, primjećujem sve manje riba i školjaka, što me jako rastužuje. Kada sam zaronio i ugledao amforu, prvo sam mislio da je to komad željeznog otpada, no, nakon pomnijeg zarona i malo čišćenja, Magdalena i ja smo shvatili kako se zapravo radi o arheološkom artefaktu, kazao nam je Marek, dodavši kako u životu najviše voli more i plivanje.


– Kada odrastem željela bih se baviti ili ronjenjem ili proučavanjem mora i morskih organizama, kazala nam je Magdalena, pojašnjavajući vrste koje je skupila u svojoj bogatoj kolekciji školjaka. Dok sjedimo u sjeni smokve slušajući glasanje obiteljskog papagaja Roka, uživamo u fantastičnim primjercima morskih organizama koje ove mala buduća istraživačica mora vrijedno skuplja i prezentira.