Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

PALIJATIVNA SKRB

Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Autor: Nikolina Lucić

09.05.2024. 11:53
Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Foto: ZADARSKA ŽUPANIJAŽupan Božidar Longin i pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Marko Kolega obišli su radove na hospiciju u Babindubu koji napreduju predviđenom dinamikom. Centar za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije, odnosno budući hospicij u Babindubu jedan je od strateških projekata Zadarske županije, vrijedan više od dva milijuna eura.


Strateški projekt


– To je jedan od strateških projekata Zadarske županije, na kojem sam osobno inzistirao i uložio puno energije zajedno sa suradnicima. Projekt Hospicija pokrenut je 2019. godine kada je država Zadarskoj županiji darovala zgradu bivše vojarne na Babindubu, a iznimno smo zadovoljni što smo u međuvremenu uz veliko razumijevanje Vlade RH uspjeli zatvoriti cjelokupnu financijsku konstrukciju, istaknuo je župan dodavši da će hospicij biti specijaliziran za pružanje palijativne skrbi. U njemu će se pružati sveobuhvatna zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću.


Rekonstrukcijom zgrade i opremanjem stacionara za palijativnu skrb Doma zdravlja Zadarske županije odgovara na zdravstvene potrebe građana pružajući im dodatnu palijativnu skrb.
Podsjetimo, Zadarska županija je započela s realizacijom projekta hospicija na Babindubu 2019. godine kada je od Ministarstva državne imovine dobila nekretnine ukupne površine 2.626 m². Nakon toga Županija je izradila glavni i izvedbeni projekt rekonstrukcije zgrade bivše vojarne Babindub.Opremanje zgrade


– Projektom rekonstrukcije je predviđen smještaj deset postelja u pet dvokrevetnih soba. Uz sobe za smještaj bolesnika osigurani su prostorni uvjeti za rad multidisciplinarnog stručnog osoblja te prateće i pomoćne prostorije. U prizemlju i na katu su sobe za smještaj bolesnika, sobe za rad i odmor stručnog osoblja, prateće i pomoćne prostorije, kazao je župan.


Zgrada ima tri etaže (podrum, prizemlje i kat) i obnovit će se u postojećim gabaritima i arhitektonskom izričaju, uz ugradnju dizala i dogradnju terase kako bi se zadovoljile sve potrebe njenih budućih korisnika.


– Do sada je završena izmjena krovišta, postavljene su sve instalacije u objektu, uključivši elektro instalacije, vodne instalacije i rješavanje oborinskih i otpadnih voda, a montirane su i instalacije grijanja. Pri završetku je izrada strukture vanjskog lifta te su započeli radovi na uređenju okoliša. Radovi teku predviđenom dinamikom i unutar ugovorenog roka izvođenja, otkrio je pročelnik Kolega dodavši da je u tijeku izrada troškovnika opremanja zgrade koji bi trebao biti gotov do kraja svibnja.


Podsjetimo, ugovorena vrijednost predmetnih radova na rekonstrukciji zgrade i uređenju okoliša s hortikulturom je 2.060.147,01 eura (s PDV-om). Radove izvodi Krekić d.o.o. iz Bibinja, dok uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem radova provodi tvrtka GiN company d.o.o. Zadar.