Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

reguliranje veza

Privlačani dobili obavijest o uklanjanju plovila

Autor: Nina Vigan

14.03.2024. 12:58
Privlačani dobili obavijest o uklanjanju plovila

Foto: Luka JeličićPojedine mještane Privlake koji posjeduju brod vezan u luci, ovih dana je zatekla obavijest prema kojoj je utvrđeno kako plovilo nema reguliran status sa Županijskom lučkom upravom Zadar te se u luci nalazi bez odobrenja. Riječ je o više brodova koji su dobili obavijesti, a nadzor nad lučicama u Privlaci vrši Županijska lučka uprava, koju smo kontaktirali kako bismo utvrdili razlog postavljanja ovih obavijesti.


Ravnatelj Županijske lučke uprave, Davor Škibola, kazao nam je kako je ovo standardna procedura njihovih zaposlenika.


– Riječ je o standardnoj kontroli koja se provodi, uglavnom su to brodovi koji nemaju ugovornu obvezu. Onom tko nema mjesto za vez, lučki nadzornik za mjesto Privlaka, stavio je obavijest o uklanjanju plovila. Ovo je standardna procedura, svakodnevan posao zaposlenika Županijske lučke uprave koji kad uoče nepravilnosti stavljaju obavijest.
Često, osim pismenim putem i usmenim putem obavještavamo vlasnike, jer mi moramo osigurati osobama koje imaju ugovor s Upravom da dođu na svoje mjesto i to je vječita borba, istaknuo je Škibola.


Načelnik Općine Privlaka, Gašpar Begonja, istaknuo je kako je potrebno regulirati stanje i lučicama i uvesti red.


– Županijska lučka uprava ima svog redara koji je zadužen za područje Vira, Privlake i Petrčana. Lučka uprava je korisnicima izdavala rješenja o korištenju vezova, a svi oni korisnici koji su dobili obavijest trebaju se javiti Upravi radi utvrđivanja obveza jer ili nisu platili, ili trebaju produžiti ugovor ili je u pitanju registarska pločica.


Sve lučice u Privlaci, ukupno njih šest, dane su na upravljanje Županijskoj lučkoj upravi, koja vrši nadzor. Očito je zatečeno više brodova kojima je stavljena ta obavijest, kazao je Begonja dodavši kako se stanje treba regulirati radi uvođenja reda, kazao je Begonja.


– U ljetnom periodu, neki se bave iznajmljivanjem na crno kada izvuku svoj brod i naplaćuju skupo taj vez turistima. Pričam o nekim vezovima na kojima netko zarađuje, a to nije njihovo. Nije važno, daje li se taj vez nekom gostu ili se skupo naplaćuje, vezovi nisu njihovi i oni za vrijeme sezone zarade velike novce.


Naravno, tu su i oni izrazito pošteni ljudi koji poštuju pravila, koji sve svoje obaveze uredno izvršavaju i ovo je način uvođenja reda u lučicama, istaknuo je Begonja.


U obavijesti koju su dobili vlasnici plovila stoji kako trebaju odmah i bez odgađanja ukloniti svoje plovilo, inače će se plovilo premjestiti na trošak i rizik vlasnika.