Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

brojna predavanja

Održane javnozdravstvene akcije povodom Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

Autor: Portal ZL

14.03.2024. 12:33
Održane javnozdravstvene akcije povodom Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

Foto: Zavod za javno zdravstvo ZadarZavod za javno zdravstvo Zadar i Odjel za gastroenterologiju OB Zadar održali su predavanja povodom obilježavanja „Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva“ i promocije Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Cilj ove javnozdravstvene akcije je povećati svjesnosti o problematici raka debelog crijeva, ukazati na važnost zdravih životnih navika i povećati odaziv osoba na testiranje u sklopu preventivnog Nacionalnog programa.


Ana Petrić Ažić, dr. med. univ. mag. sanit. publ. specijalista javnog zdravstva održala je predavanje “Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva – provedba programa u Zadarskoj županiji”, a doc. prim. dr. sc. Melanija Ražov predavanje “Kolorektalni karcinom – prevencija i rano otkrivanje”.


Predavanja su održana u Pakoštanima u Općinskoj vijećnici, Poličniku u Centru za razvoj i edukaciju i Bibinjama u Društvenom centru Bibinje.
U sklopu akcije svi zainteresirani izmjerili su se na dijagnostičkoj „pametnoj vagi“ Tanita DC-360S koja osim tjelesne težine mjeri i potkožno masno tkivo, mišićnu masu, postotak vode, BMI i bazalni metabolizam.


Nakon predavanja sudionici su imali priliku dobiti dodatne odgovore i savjete vezane uz provođenje preventivnih Nacionalnih programa i o pregledima koji se provode na Odjelu za gastroenterologiju OB Zadar.


Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u našoj županiji kao i u većini ostalih županija počeo se provoditi početkom 2008. godine. Programom su obuhvaćeni muškarci i žene u dobi 50-74 godine. U tijeku je VI. ciklus u kojem se pozivaju osobe rođene 1949.-1973. godine.


U probiru se koristi test na golim okom nevidljivu (skrivenu) krv u stolici, a u slučaju pozitivnog nalaza provodi se kolonoskopija. Program je usmjeren poboljšanju zdravlja populacije, jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života, te dulje preživljavanje.


Za sve informacije vezano za Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva možete nazvati besplatni telefon Zavoda za javno zdravstvo Zadar radnim danom od 07:30 do 14:30 sati.


0800-200-183


Odazovite se pozivu jer rano otkrivanje raka spašava život!