Nedjelja, 14. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

energetska neovisnost

Poziv za iskaz interesa za 30 otoka za obnovljive izvore energije

Autor: Portal ZL

04.09.2023. 09:09
Poziv za iskaz interesa za 30 otoka za obnovljive izvore energije

Foto: Europska konisijaTajništvo za otoke Eropske komisije uputilo je Poziv za iskaz interesa za 30 otoka obnovljivih izvora energije. Cilj ovog poziva je identificirati i pružiti tehničku podršku za 30 otoka ili skupina otoka u sljedeće tri godine. Na taj način potiče se otoke prema ambicioznom cilju postizanja potpune energetske neovisnosti putem 100 posto obnovljivih izvora do 2030.


Tajništvo će preuzeti svoju ulogu u pomaganju otocima u EU-u u osmišljavanju, pripremi i provedbi planova dekarbonizacije za njihove energetske sustave. Nadovezujući se na iskustvo iz prethodne tehničke pomoći za otoke, tajništvo će proširiti tehničku i organizacijsku podršku na otoke, osiguravajući da dobiju sveobuhvatne smjernice tijekom svojih putovanja.


Poseban naglasak bit će stavljen na pružanje intenzivne pomoći za 30 pionirskih otoka uz aktivno uključivanje brojnih otoka sljedbenika.
Poziv za prijavu interesa je otvoren još od 8. lipnja za 30 obnovljivih otoka ili otočnih skupina za 2030. godinu. Potiču se zainteresirani otoci da predaju svoje prijave prije krajnjeg roka 6. rujna 2023.


Svaki otok ili skupina otoka, bez obzira na njihov napredak u energetskoj tranziciji, ima moć sanjati velike snove i krenuti na transformativno putovanje prema potpunoj obnovljivoj energiji putem 2030.