Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NOVA ŠKOLSKA GODINA

Župan Longin uputio pismo učenicima: 'Budite mudri, istražujte, propitkujte...'

Autor: R.H.

03.09.2023. 17:31
Župan Longin uputio pismo učenicima: 'Budite mudri, istražujte, propitkujte...'

Foto: Luka JeličićPovodom početka nove školske godine koja počinje u ponedjeljak, župan Božidar Longin uputio je tradicionalno pismo učenicima koje prenosimo u cijelosti:


– Drage učenice i učenici, evo nas na početku još jedne školske godine. Čini mi se kao da čujem vaše misli kako je ljeto prebrzo prošlo i kako su ti praznici jednostavno prekratki. Vrijeme je još toplo, more također, ne želite da uživanje i odmor prestanu. No svi ste vi pametna djeca i pametni mladi ljudi pa znate da se život mora vratiti u svakodnevicu i da je povratak u školske klupe neizbježan. Čuli ste već toliko puta onu staru izreku „Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba“ i vaša reakcija na nju najčešće je kolutanje očima, zar ne? Svi smo to činili u vašim godinama, no kad odrastete, shvatit ćete koliko ste bili sretni i bezbrižni.


U kasnijim godinama s nostalgijom ćete se sjećati toga vremena u kojem su ispit iz fizike ili dosadna lektira od 350 stranica bili najteži problemi. I upravo zbog toga dat ću vam savjet. Budite mudri i iskoristite ovo vrijeme školovanja na najbolji mogući način. Poslušajte svoje učitelje i profesore, istražujte, propitkujte ih, uvijek tražite više, ne ustručavajte se biti znatiželjni. Pokušajte što više čitati. Ekrani su dio naših života i bez sumnje za vas su veliki izazov. Ne trebamo ih unaprijed osuđivati, no morate ih ipak naučiti koristiti s mjerom. Uzmite od njih ono što vam treba, ali ne zanemarite i dobru staru knjigu. Čitanje, osim što vam donosi informacije, potiče maštu i bogati vaš rječnik, uči vas gramatici i pravopisu i otvara vam mnoge nove svjetove.
U formativnim godinama u kojima ste sada važno je ne propustiti priliku za stvaranje temeljnih životnih stavova, a osobito formiranja kritičkog mišljenja. Besmisleni mrežni sadržaji ili igranje video igrica neće vam pružiti ono što vam treba kako biste odrasli u odgovorne mlade ljude pune znanja i vještina, ali i pravih moralnih vrijednosti. Vaši učitelji i profesori, ali i svi mi ostali odrasli koje susrećete u svojim životima, imamo zadaću učiniti sve što je našoj moći kako bismo vam pružili što kvalitetnije obrazovanje te što bolje materijalne uvjete za njegovo ostvarivanje. 0 našem zajedničkom radu ovisi ne samo osobna budućnost svakoga od vas, već budućnost našeg društva u cjelini. Stoga uložimo svi maksimalan trud kako bi ta budućnost bila i uspješna i sretna.


Drage učenice i učenici, svima vama, a osobito prvašićima koji prvi put ulaze u školske klupe te vašim učiteljima i profesorima želim uspješnu, no prije svega sretnu te zabavnu i veseljem ispunjenu školsku godinu 2023./2024., poručio je župan, koji će sa suradnicima u ponedjeljak posjetiti osnovnu i srednju školu u Obrovcu.