Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

POZITIVNA PRIČA

Općina Pašman privlači mlade obitelji: 'Sve više djece odrasta na našem otoku...'

Autor: Nina Vigan

05.02.2024. 16:29
Općina Pašman privlači mlade obitelji: 'Sve više djece odrasta na našem otoku...'

Foto: TZO PAŠMANOpćina Pašman smjestila se na istoimenom otoku u zadarskom arhipelagu, a većina od oko dvije tisuće stanovnika bavi se ribarstvom, poljodjelstvom i sve više turizmom. Općina broji naselja Ždrelac, Banj, Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Barotul, Pašman i Kraj, a poznata je po čistom moru i po brojnim proizvodima malih obiteljskih gospodarstava.


Parking, šetnica…


O pašmanskim planovima i projektima razgovarali smo s načelnikom Krešimirom Ćosićem, koji nam je istaknuo kako aktivnim ulaganjem u komunalne projekte Općina želi poboljšati život stanovnika, unaprijediti i ubrzati razvoj. Jedan od takvih projekata je nedavno završeno uređenje parkinga u mjestu Pašman za koji je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u svibnju prošle godine odobrilo sredstva, a riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 174.069,03 eura.


– Prošle godine je završena prva faza uređenja parkirališta, sada druga i time je završen projekt. Željeli smo urediti taj obalni pojas, pošto je taj dio bio makadam, a sad je uređen pa malo bolje izgleda i mještani su zadovoljni učinjenim, kazao je Ćosić te dodao kako su trenutno u fazi uređenja školjere, odnosno spajanja između dva mjesta, Pašman i Kraj.
– Općinske projekte financiramo kako iz vlastitih izvora tako i sredstvima iz nacionalnog proračuna RH i fondova EU. Ukupna vrijednost projekta školjere, odnosno obalne šetnice između Pašmana i Kraja je 210 tisuća eura, a od toga je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo iznos od 179 tisuća eura za projekt s ciljem povećanja sigurnosti kretanja pješaka te podizanja vrijednosti turističke infrastrukture. Dakle, tu je završena prva faza, a druga faza je uređenje šetnice i ceste u dužini dva kilometra, kazao je Ćosić.


Život na otoku, kao što znamo, ima svoje prednosti i mane. Što se tiče povezanosti s kopnom, otok Pašman ima na raspolaganju linije iz Zadra i trajekt iz Biograda, a načelnik nam je istaknuo kako su potvrđene još tri nove linije za ovo ljeto, što će zasigurno smanjiti gužve i povećati broj turista na otoku. Isto tako, s obzirom na to da je otok dobro povezan s kopnom, a ljudi su zaposleni na otoku ili u obližnjim gradovima, mnoge mlade obitelji se odlučuju na ostanak i život u općini. S obzirom na broj mladih obitelji, prepoznata je potreba dogradnje dječjeg vrtića u Dobropoljani.


Krešimir Ćosić, Foto: OPĆINA PAŠMAN


Dogradnja vrtića


– U tijeku je javna nabava, koja se otvara kroz desetak dana, za proširenje vrtića u Dobropoljani. Skida se krov, diže se kat i proširit će se na tri boravka, odnosno prostorije gdje će biti smještene i jaslice. U Dobropoljani je smješten matični vrtić, dok je područni koji je otvoren krajem prošle godine u Banju. S našim demografskim mjerama te porodiljnim naknadama koje su među većima u županiji, ali i u Hrvatskoj, zaustavljen je trend iseljavanja i sve više djece odrasta na našem otoku, kazao je Ćosić dodavši kako su jedni od rijetkih na otoku koji imaju i katastar i sud.


– Imamo otvoren sud i katastar cijeli tjedan, znači svih pet radnih dana. Trenutno su samo dvije izmjere otvorene i mi smo jedna od njih. Do nedavno vlasništva nisu bila čista, a sad je završena kompletna izmjera otoka. Sad se knjiže parcele, vlasništvo se rješava i to dovodi do daljnjeg razvoja, bilo iskorištavanjem zemljišta, izgradnjom ili prodajom, ističe Ćosić.


Činjenicu kako Općina ulaže u razvoj i kvalitetu života svojih mještana, dodatno potvrđuje i to da je u protekloj godini završena rekonstrukcija i opremanje Muzeja ribarskih priča – novog interpretacijskog centra ribarstva u Ždrelcu.


– Za ovaj projekt osigurano je 225.000 eura iz EU fondova, obnovljena je zgrada stare škole te stvorena dodatna kulturno-turistička ponuda cijele općine koja značajno doprinosi promociji ribarske baštine ovog kraja. Centar još nije otvoren s obzirom na to da nam predstoji uređenje okoliša, a otvorenje očekujemo oko Uskrsa, prije nadolazeće turističke sezone, kazao nam je Ćosić.


Turizam – pokretač


Turizam jedan od glavnih pokretača gospodarstva na području Općine, stoga se kontinuirano radi na tome da Općina Pašman postane prepoznatljiva turistička destinacija.


– Turizam je kod nas u stalnom porastu. Cilj Općine nije udovoljavanje masovnom turizmu, već želimo kvalitetu i kvalitetan turizam, s boljim potrošačima kako bi lokalno stanovništvo imalo više koristi. Na primjer, kod nas ima mnogo OPG-ova i baš otok Pašman ima najviše dobitnika oznake HOP, točnije oznake Hrvatskog otočnog proizvoda, a ti proizvodi se upravo ljeti najviše i prodaju, ističe Ćosić dodajući kako se Općina zalaže za razvoj svih mjesta podjednako.


– Općina boji osam malih naselja, a pokušavamo u sva mjesta podjednako ulagati da svi budu zadovoljni, bez obzira koje je mjesto u pitanju. Radimo prema mogućnostima, po programima i proračunu. Izvršenje proračuna u 2023. godini je bilo preko 3 milijuna eura i Općina za svaku godinu donosi realan, stabilan proračun koji je godinama u konstantnom rastu, što dovoljno govori o stabilnosti i razvojnom putu kojim smo krenuli. Nastojimo da se sva mjesta podjednako razvijaju. Svako mjesto živi za sebe, ali opet otok je cjelina, zaključuje Ćosić.