Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

RAZVOJ LUČKE INFRASTRUKTURE ZADARSKE ŽUPANIJE

Brižić: Sigurna obala i luke znače kvalitetniji život na otoku

Autor: Iva Bucić

06.12.2023. 08:41
Brižić: Sigurna obala i luke znače kvalitetniji život na otoku

Foto: Arhiva ZL

Projekti obalne i lučke infrastrukture ne samo da omogućuju poboljšanu povezanost s kopnom, već i izravno utječu na vitalne aspekte svakodnevnog života otočana, uključujući gospodarstvo, turizam, opskrbu i kvalitetu života. Kako tumači načelnik općine Preko Jure Brižić, tako obnova postaje ne samo simbol infrastrukturnog napretka, već i ključni čimbenik koji transformira i unapređuje životni standard onih koji ovise o povezanosti s kopnom.


– U proteklom razdoblju u općini Preko realizirali smo brojne projekte vezane uz lučku infrastrukturu, a posebno ću istaknuti nekoliko većih kao što su sanacija i rekonstrukcija obalnog zida i zapadnog gata luke Čeprljanda, uređenje plaže Jugo u Preku, sanacija i uređenje obale Magazin u Preku te sanacija obale Foša u Zadru, kazuje načelnik Brižić.


Potpora države


Za sanaciju i rekonstrukciju obalnog zida i zapadnog gata luke Čeprljanda Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odobrilo je Županijskoj lučkoj upravi (ŽLU) Zadar milijun kuna.


– U suradnji s ŽLU Zadar Općina Preko započela je ovaj projekt te smo financirali izradu projektne dokumentacije sukladno kojoj je Županijska lučka uprava izvršila radove na sanaciji luke, tumači Brižić.


Za prvu i drugu fazu projekta uređenja plaže Jugo u Preku – sanacija pomorskog dobra, Općini Preko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odobrilo je ukupno 910 tisuća kuna.


– Ukupna vrijednost projekta je milijun kuna, a namjena i svrha projekta je sanacija pomorskog dobra s ciljem povećanja sigurnosti kretanja osoba na pomorskom dobru u općoj upotrebi te boljeg upravljanja i održivog korištenja prirodne baštine, govori Brižić.


Kvalitetna lučka infrastruktura utječe i na gospodarstvo, turizam, opskrbu i kvalitetu života. Foto: Arif SItnica


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture također je sufinanciralo i projekt sanacije i uređenja pomorskog dobra – obala Magazin u Preku, s iznosom od 65 tisuća eura dodijeljenih kroz Javni poziv za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi. Ukupna vrijednost projekta je 81.320,31 eura.


– Projekt obuhvaća sanaciju i zamjenu dotrajale betonske podloge šetnice i plaže, popločavanje postojeće rive, uređenje zelene površine, postavljanje sanitarnog čvora i tuša. Osnovni cilj projekta je sanacija dijela pomorskog dobra, čime će se postignuti veća sigurnost i uređenost ovog dijela obalnog pojasa te pridonijeti boljem upravljanju i održivom korištenju prirodne baštine, poboljšanju obalne infrastrukture i utjecati na daljnji razvoj otoka poglavito u turističkom smislu, ističe Brižić.


Lakši pristup Hitnoj


Jedan od posebno značajnih projekata je i sanacija obale Foša u Zadru, koji je također financiran sredstvima Ministarstva.


– Sanacija obale Foša izuzetno je važan projekt jer ondje pristaje naš brod za hitnu medicinsku pomoć za otoke Ugljan i Pašman, koji zbog oštećenja rive u Foši nije bio u mogućnosti tamo pristajati. Ovaj projekt pokrenut je na našu inicijativu i zamolbu prema svim nadležnim institucijama za rješavanjem tog iznimno bitnog pitanja za stanovnike oba otoka, te smo zadovoljni da smo uspjeli pridonijeti rješavanju problema te da je Gradu Zadru odobreno financiranje projekta, naglašava načelnik Općine Preko.


Osim ovih većih projekata, redovito se obavljaju i neki manji radovi sanacija. Tako je, primjerice, u suradnji sa Županijskom lučkom upravom sanirana luka u Batalaži u Ugljanu, riva u Lukoranu, lukobran u luci Muline – Stivon u Ugljanu te glavni gat luke na Ošljaku kao i dvije trajektne rampe u luci Preko.


Kako za kraj ističe načelnik Brižić, uvijek ima mjesta za napredak, stoga se u Općini uvijek priprema nešto novo.


– Uvijek pokrećemo i neke nove projekte, pa je tako u tijeku izrada dokumentacije za 3. završnu fazu trajektnog pristaništa u Preku, čijom realizacijom će se dodatno poboljšati kvaliteta lučke infrastrukture i organizacija pomorskog prijevoza. Time ćemo dobiti još sigurniju luku te riješiti problem nemogućnosti pristajanja trajekata po velikim vjetrovima. U sklopu luke nalazit će se i mjesna lučica, kao i vez za novi brod hitne pomoći, budući da se sadašnji vez nalazi u centru Preka i samim time otežan je i nesiguran pristup, pogotovo u ljetnim mjesecima, a u sklopu trajektnog pristaništa taj će transfer biti puno brži, sigurniji i efikasniji, kazuje načelnik Općine Preko.


Odlična suradnja sa ŽLU Zadar


– Imamo odličnu suradnju sa Županijskom lučkom upravom te nastojimo kontinuirano ulagati u lučku infrastrukturu te time pridonositi boljoj kvaliteti života na otoku. Ne moram niti spominjati koliko jednoj otočnoj općini znače projekti obalne i lučke infrastrukture. Otočani žive uz more i od mora pa nam je od iznimne važnosti svako ulaganje u obnovu i izgradnju luka i lučica, u obalu općenito, kao i u pomorsku povezanost s kopnom, naglašava načelnik Općine Preko Jure Brižić.