Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

USUSRET SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA

Održana konferencija o turbulentnoj političkoj situaciji na otoku Viru

Autor: Toni Perinić

04.11.2022. 13:46
Održana konferencija o turbulentnoj političkoj situaciji na otoku Viru

Foto: Toni PerinićU Općinskoj vijećnici Općine Vir danas je održana konferencija za medije na kojoj su o trenutnoj, turbulentnoj političkoj situaciji na otoku govorili načelnik Marino Radović, predsjednik vijeća Antonio Vučetić i bivši načelnik Kristijan Kapović. Dugo očekivana sjednica Općinskog vijeća, koju je sazvao ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, zakazana je za ponedjeljak sa samo jednom točkom dnevnog reda – razrješenjem Antonija Vučetića s mjesta predsjednika tog predstavničkog tijela. Prema mišljenju načelnika Marina Radovića, nova većina koja će smijeniti predsjednika Vučetića, produkt je prebjega.


Pokušaj uzurpacije ovlasti načelnika


– Građani su jasno na izborima pokazali kako žele mene za načelnika Općine Vir te nezavisnu listu Antonija Vučetića, koja je osvojila sedam od trinaest mandata u vijeću. Ovdje je riječ o privatnom interesu novoformirane većine te pokušaju uzurpacije ovlasti načelnika. Najavljuju kako će smjenjivati direktore naših poduzeća, što nije djelokrug rada općinskog vijeća kao predstavničkog tijela. To se neće dogoditi, kazao je Radović, napomenuvši kako do danas nije dobio niti jedan suvisao prijedlog za napredak Vira od novoformirane većine.


– Na prošlogodišnjem proračunu, članica Vira bez podjela podnijela je amandman na proračun što sam prihvatio i uvrstio te je ona na glasanju bila protiv svog vlastitog prijedloga. Riječ je o običnoj destrukciji, smatra Radović.
Kristijan Kapović naglasio je kako se još ne može govoriti o Vučetićevoj smjeni, već se sve znati u ponedjeljak na sjednici. Također, kao razloge prelaska Veseljka Orlića u novoformiranu većinu, naveo je osobne razloge i probleme s kojima se, prema njegovim riječima, on u posljednje vrijeme suočava.


Kapović priprema tužbe


– Dugo godina poznam Veseljka, bio mi je i dugogodišnji suradnik u radu Općinske uprave. Iznenadio me njegov prelazak, dogodio se iznenada i vjerujem kako će se on uskoro vratiti na pravi put. Jedino me čudi kako može biti s ljudima koji su nas lažno prijavljivali i teretili za razne stvari. Bio je i predsjednik upravnog vijeća vrtića i tad je kao prvookrivljeni, prijavljen za neke stvari, a ja sam tad kao načelnik bio drugookrivljeni. Izgledno je kako ćemo zajedno morati pripremati obranu za prijave njegovih sadašnjih kolega, rekao je Kapović, naglasivši kako će tužiti sve one koji su proteklih godina protiv njega uputili na desetke prijava, koje su u konačnici i odbačene. Vučetić se na to nadovezao, kazavši kako mu je na samom početku presice došla obavijest DORH-a kako se jedna prijava protiv njega odbacuje. Dalje je istaknuo kako se po pitanju vlasti na Viru ništa nije promijenilo.


– Na Viru se vlast nije promijenila, ista je ona koju su građani izabrali na posljednjim lokalnim izborima. Ta vlast će i dalje raditi u interesu mještana Vira. Sjednica će se održati u ponedjeljak i napominjem kako je ministar istu sazvao zbog navoda oporbe kako ja to nisam učinio. Međutim, isto smo razjasnili s ministrom, objasnili smo mu razloge dosadašnjih odgađanja i ne vidim tu ništa sporno, naglasio je Vučetić, dodavši za kraj kako su i spremni na izvanredne izbore, ali ih neće zazivati.