Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

UZAVRELE STRASTI

Za Vir pun podjela, izbori bi bili najbolje rješenje

Autor: Toni Perinić

30.10.2022. 18:50
Za Vir pun podjela, izbori bi bili najbolje rješenje


Na krajnjem sjeverozapadu Zadarske županije, okružen Virskim morem i Povljanskim kanalom te kopnom još od 1976. godine povezan mostom, smjestio se otok za koji geografski podaci kažu da mu je površina svega 22,38 četvornih kilometara, dug je 10,12 kilometara, a na najširem dijelu širok je svega 4,25 kilometara. Osim šumovitog sjeverozapadnog ruba, opisuje ga enciklopedija, posve je gol i prekriven kamenjarom. Obala mu je duga 31,9 kilometara i, kažu geografski opisi, nerazvedena.


Propale ideje


Na otoku su samo tri naselja u kojima stalno živi tek nešto više od tri tisuće stanovnika. Jedno od njih nosi isti naziv kao i otok – Vir. Preostala dva su Lozice i Torovi i sva su smještena uz more, a u njima i oko njih nižu se brojne uvale i plaže zahvaljujući kojima smo i ovoga ljeta u medijima često čitali naslove poput ovih: »Na Viru padaju svi turistički rekordi« ili »Otok Vir – treća najpopularnija destinacija u Hrvatskoj«,


No, krajem 20. i na početku 21. stoljeća Vir se u medijima pojavljivao u sasvim drugom kontekstu – kao oaza bespravne gradnje i urbanističkog kaosa kojim su harali bageri Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja rušeći sve ono što je sagrađeno bez papira i plana. Odemo li još korak dalje, u sedamdesete godine prošloga stoljeća, čitat ćemo o namjeri bivše države da na Viru sagradi nuklearnu elektranu. Od te ideje ostao je samo most kojim danas na Vir dolaze turisti. No, upravo iz te ideje vjerojatno je izrastao i urbanistički kaos jer su mještani, kako bi zaustavili izgradnju nuklearke, počeli masovno prodavati svoja građevinska zemljišta i na, dotada zapuštenim parcelama, počele su, u početku bez plana i reda, nicati vikendice.

Začetnici ove ideje i projektanti morali su se suočiti s činjenicom, karakterističnom i za većinu ili gotovo sve otoke: zemljište je, i to još od davnina – u vlasništvu otočana i nije nimalo jednostavan, točnije gotovo je nemogući zadatak, natjerati ih sve da prodaju zemlju za neki javni objekt, osobito kada postoji mogućnost da je puno bolje unovče.
Oni koji dobro poznaju prilike na Viru reći će da je upravo u tim godinama začetak i današnje situacije zbog koje Vir puni medijski prostor. Nije to ekspanzija nelegalne gradnje kao početkom novog milenija, niti ubrzani turistički rast i razvoj te sjajni rezultati sezone, nego uzavrela politička situacija, koja se zadnjih mjeseci posebno zaoštrila.


Tanka većina


Tom općinom, koja prema posljednjem popisu stanovništva broji nešto više od tri tisuće stanovnika, osamnaest godina vladao je Kristijan Kapović, kojemu je zbog zakonske izmjene i postojanja pravomoćne presude, onemogućena kandidatura na prošlim lokalnim izborima. Kao mlada SDP-ova nada, Kapović se odmah isprofilirao u političara otvorenog javnosti, s brojnim idejama, ali i socijalnim mjerama prema građanima, koje su na Vir privukle stotine obitelji iz cijele Hrvatske i inozemstva. Ipak, mnogi su mu zamjerili pomalo autoritativan način vođenja općine, a i dan danas navode kako on, kao savjetnik načelnika, donosi bitnije odluke i vodi Vir iz sjene.


– Kristijan Kapović je dugogodišnji načelnik Općine Vir te se njegovi rezultati ne mogu zanemariti. Od Općine i komunalne tvrtke koja nije isplaćivala plaće svojim djelatnicima, stvorio je sustav koji mjesečno dijeli dvjesto plaća. Ja sam bio dugogodišnji Kapovićev suradnik i tu ne vidim ništa sporno, gajimo iste politike te sam na posljednjim izborima izašao na izbore za načelnika i uvjerljivo dobio podršku birača. Mogu reći samo da sam poltron Općine Vir, jer želim da Vir svaki danom napreduje i da Vir želim učiniti boljim mjestom za život svih nas, jer sam zbog toga i ušao u ovaj posao, govori nam današnji načelnik Vira, Marino Radović, magistar ekonomije, koji je za vrijeme Kapovićevog obnašanja vlasti bio direktor komunalnog poduzeća.


Ipak, povod za razgovor nam je ovog puta zapetljana i neizvjesna politička situacija, koja je pak dovela do krize vlasti na tom otoku.


Naime, nakon lokalnih izbora, koji su održani u svibnju prošle godine, nezavisni Radović izabran je s više od sedamdeset posto glasova birača za načelnika, dok je listu za vijeće nosio Antonio Vučetić, osvojivši sedam od trinaest mandata u tom predstavničkom tijelu. Valja spomenuti kako je Vučetić, kao član političke platforme nezavisnih lista okupljenih oko koordinatora Kristijana Kapovića bio kratko vrijeme i predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije kao koalicijski partner HDZ-a, dok ta stranka nije pronašla alternativu u manjinskim vijećnicima. Virska većina činila se stabilnom, iako su imali tanku većinu, bez ikakve mogućnosti da netko iz oporbe pređe u njihove redove, s obzirom na to da se radi o teškim političkim konkurentima. Godinu dana vijeće je funkcioniralo uredno, do lipnja ove godine kad ujedinjeni oporbeni vijećnici (NL-SDP-HDZ-DP) predvođeni dugogodišnjim Kapovićevim oponentima Franom Vučetićem i Jadrankom Okrešom iz Udruge Vir bez podjela objavljuju kako prelaskom potpredsjednika vijeća Veseljka Orlića u svoje redove tvore novu većinu.


Takav rasplet situacije značajno je odjeknuo na županijskoj političkoj sceni, s obzirom na to da se virska vladajuća većina, unatoč stalnim pritiscima oporbe, činila kao jedna od najčvršćih i najstabilnijih.


Intervencija države


Novoformirana većina odmah na početku ljeta kreće u borbu za vijeće, uputivši zahtjev predsjedniku Antoniju Vučetiću, za sazivanjem izvanredne sjednice na kojoj bi došlo do njegove smjene. Kako predsjednik nije reagirao na taj zahtjev, isti je upućen načelniku Marinu Radoviću. Danas, četiri mjeseca kasnije, nakon brojnih priopćenja i medijskog prepucavanja suprotstavljenih strana, virsko vijeće još nije održano, sjednica je već tri puta odgođena, a čak je i prije nekoliko dana reagiralo Ministarstvo pravosuđa i uprave navodeći kako, s obzirom na ne postupanje predsjednika vijeća i načelnika, sazivaju sjednicu za 7. studenoga. Kako na cijelu situaciju gleda načelnik Radović?


– S obzirom na to da je za mene kao načelnika glasalo sedamdeset posto birača, te da smo imali sedam vijećničkih mjesta od trinaest, birači su jasno poručili da žele mene kao načelnika Općine Vir, te da imam većinu vijećnika u općinskom vijeću, no prebjeg, odnosno žetončić je promijenio volju birača, odnosno jasno se zaključuje – ukradena je volja birača te mislim da je najpoštenije rješenje novi izbori, da vidimo što žele stanovnici Vira. Podržavaju li prebjege i destruktivce ili ljude koji kontinuirano rade na razvoju Vira, te su to i dokazali jer iza njih stoje opipljivi i vidljivi rezultati, objašnjava nam Radović, smatrajući kako nova politička većina, okupljena oko Udruge Vir bez podjela nema nikakve mogućnosti za napredak na općinskoj političkoj sceni.


– Nakon poraza 2013. doživjeli su poraz i na izborima 2017., dok su 2021. doživjeli totalni debakl. Ne vidim tu snagu koja bi mogla osvojiti vlast na Viru jer birače se ne može prevariti, a to su nam pokazali spomenuti izborni ciklusi, kaže Radović.


(Ne)građevinske zone


Prema njegovim riječima udruga Vir bez podjela »javno komunicira uništavanje općinskog i komunalnog sustava koji je stvaran zadnjih dvadeset godina te privatizaciju istih«.


– Samim time i rješavanje svojih financijskih interesa, odnosno donošenje odluka kojima će pogodovati sami sebi, tvrdi općinski načelnik i dodaje: »Primjer za to je nedavno zaprimljen zahtjev na protokolu Općine Vir za izmjenom Prostornog plana Općine Vir te pretvaranje negrađevinskog zemljišta u građevinsko, čiji su vlasnici sami vijećnici nove većine ili njihove obitelji, iako za to ne postoje zakonski uvjeti, jer izgrađenost postojećeg Prostornog plana Općine Vir nije prešla zakonski uvjet od osamdeset posto izgrađenosti. Sve to gore navedeno je njihov javni predizborni program iz čega su razvidne destruktivne politike.«


Riječ je, inače, o prostornom planu koji je još 2007. godine kada je izglasan izazvao dosta nezadovoljstva među dijelom mještana. Zapravo, vraća se sve na priču s početka – zemljište u privatnom vlasništvu na kojemu se i temeljio prosperitet lokalnog stanovništva. Oni koji su dobro upućeni u situaciju na Viru, kažu kako članovi udruge Vir bez podjela teže prenamjeni poljoprivrednih u građevinska zemljišta, smatrajući da na to imaju pravo, s obzirom na to da se neke poljoprivredne parcele nalaze na frekventnim i atraktivnim pozicijama. Kažu da su neki članovi navedene udruge vlasnici takvih zemljišta, ali smatraju kako do prenamjene ne može doći zbog Kristijana Kapovića, koji im se pak na taj način osvećuje zbog njihovog političkog angažmana.


Pitali smo članove udruge Vir bez podjela da komentiraju te navode vladajućih da se »bore samo za vlastite interese i prenamjenu poljoprivrednog zemljišta«. Zanimalo nas je i hoće li biti moguća njihova suradnja s načelnikom Radovićem, kako ocjenjuju njegov dosadašnji rad, kao i to smatraju li da je Kapović »načelnik iz sjene«. Ta smo im pitanja još prije desetak dana poslali na adresu elektroničke pošte, ali odgovor još uvijek nismo dobili. Neslužbeno, niti nećemo jer ne žele davati izjave za naš medij. Inače, njihovo djelovanje kroz posljednjih desetak godina obilježeno brojnim prosvjedima ispred sudova, općine, policije, ali i kaznenim prijavama te sudskim postupcima protiv bivšeg načelnika, ali i kako navode, »njegovih prijatelja s visokih funkcija koji mu pomažu u sumnjivim radnjama.«


Jasne ovlasti


Nakon izglasavanja novog predsjednika iz redova nove većine, pred virskim vijećem je izglasavanje proračuna, a hoće li i na koji način to proći, načelnik ne želi prejudicirati.


– Zakon je jasno precizirao što su ovlasti predstavničkog tijela, a što izvršnog. Danas postoji jako puno situacija gdje načelnik ili gradonačelnik nema većinu u predstavničkom tijelu, ali to ne sputava izvršnu vlast u realizaciji projekata i ostalog, možda malo usporava. Najbliži nam je primjer Zadar, gdje je vlast gradonačelnik Dukić, a ne predsjednik gradskog vijeća Vučetić. Svima nama koji se bavimo javnim poslom na prvom mjestu bi trebao biti javni interes, ukoliko to bude tako, onda bi svaki projekt za boljitak otoka morao biti izglasan jednoglasno, ali ponukan iskustvom u zadnjih godinu i pola dana kao načelnik Općine Vir, to tako neće biti, jer je novoformirana većina do sada pokazivala samo destrukciju, a u situacijama kada sam ja prihvaćao neke njihove točke, oni bi na glasanju bili protiv istih. Do sada nitko iz te novonastale većine mi se nije obratio u vezi nekih novih projekata, odnosno rješavanja određene problematike na Viru, iskren je Radović.


Krajnji rok 7. studenoga


Cijela priča počela je kada je Veseljko Orlić, koji je na lokalnim izborima bio izabran s NL-a Antonija Vučetića, pobjednika izbora čiji kandidat za načelnika Marino Radović je izabran za načelnika, prešao na stranu dotadašnje oporbe, a koja je time zadobila većinu u virskom vijeću. No, iako je to bilo još u lipnju, ta većina još nije i formalizirana, budući da nije sazvana sjednica Općinskog vijeća na kojoj bi se izglasalo nepovjerenje predsjedniku vijeća Antoniju Vučetiću te se eventualno izabrao novi predsjednik Vijeća. Nakon bezuspješnih pokušaja sazivanja sjednice, uključilo se Ministarstvo pravosuđa i uprave. U odluci koju osobno potpisuje ministar Ivan Malenica, navodi se da će jedina točka dnevnog reda na idućoj sjednici Općinskog vijeća Vira biti odlučivanje o razrješenju Antonija Vučetića s mjesta predsjednika tog predstavničkog tijela. Ako predsjednik bude spriječen ili odbije prisustvovati sjednici i voditi je, potpredsjednik Općinskog vijeća ili drugi član kojeg odrede članovi ovlašten je predsjedati. Sjednica se može održati i ranije, ali krajnji je rok 7. studenoga.


UDRUGA BEZ ODGOVORA


Pitali smo članove udruge Vir bez podjela da komentiraju te navode vladajućih da se »bore samo za vlastite interese i prenamjenu poljoprivrednog zemljišta«. Zanimalo nas je i hoće li biti moguća njihova suradnja s načelnikom Radovićem, kako ocjenjuju njegov dosadašnji rad, kao i to smatraju li da je Kapović »načelnik iz sjene«. Ta smo im pitanja još prije desetak dana poslali na adresu elektroničke pošte, ali odgovor još uvijek nismo dobili