Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NAREDBA IZ MINISTARSTVA

Sjednica Općinskog vijeća Vira mora se održati do 7. studenog

Autor: Toni Perinić

26.10.2022. 15:19
Sjednica Općinskog vijeća Vira mora se održati do 7. studenog

Foto: Toni PerinićNakon što je proteklog ponedjeljka treći put za redom odgođena sjednica Općinskog vijeća Vira, a na kojoj je, obzirom na novoformiranu većinu, trebala biti izglasana smjena predsjednika Antonija Vučetića, Ministarstvo pravosuđa i uprave je prelomilo – sjednica će se održati najkasnije 07. studenog.


Trakavica i političke igrice


Epilog je to trakavice i političkih igrica koje su posljednjih nekoliko mjeseci dovele Općinu Vir u političku krizu. Općinsko vijeće se prema zakonskim odredbama treba sastajati barem jednom u devedeset dana, što na Viru nije bio slučaj, obzirom da je posljednja sjednica vijeća održana u lipnju. Prema tvrdnjama novoformirane većine okupljene oko udruge Vir bez podjela, dosadašnji predsjednik Vijeća Antonio Vučetić izbjegavao je održavanje sjednice, kako bi se izazvali novi izbori.


Kako stoji u Odluci, koju osobno potpisuje ministar Ivan Malenica, jedina točka dnevnog reda će biti donošenje odluke o razrješenju Antonija Vučetića s mjesta predsjednika tog predstavničkog tijela. Ako predsjednik bude spriječen ili odbije prisustvovati sjednici i voditi istu, potpredsjednik Općinskog vijeća ili drugi član kojeg odrede članovi ovlašten je predsjedati. U obrazloženju odluke se navodi kako su zbog neodržavanja predmetne sjednice, ispunjeni svi preduvjeti iz članka 34., stavka 3. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.


Prekoračili rok
-Propisano je da će ukoliko predsjednik predstavničkog tijela ne sazove sjednicu, istu će na obrazloženi zahtjev najmanje jedne trećine članova predstavničkog tijela sazvati općinski načelnik, gradonačelnik ili župan u roku od sedam dana.


Međutim, niti općinski načelnik nije sazvao sjednicu u propisanom roku, pa stoga ni općinski načelnik Općine Vir, kao ni predsjednik Općinskog vijeća nisu postupili u skladu sa zakonom, istaknuto je u odluci. Također, u dopisu koji je dostavljen predsjedniku Vučetiću, ostavlja se mogućnost održavanja sjednice i ranije, a ako se to dogodi, o tome je potrebno izvijestiti Ministarstvo.


Podsjetimo, prema sadašnjim najavama sjednica je zakazana za ponedjeljak, 31. listopada, a hoće li biti četvrta sreća ili će Vučetić čekati zadnji propisani rok, ostaje nam za vidjeti.