Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

DODATNI KAPACITETI

Na redu projektno-tehnička dokumentacija za novi vrtić u Benkovcu

Autor: Goran Šimunov

25.03.2024. 07:30
Na redu projektno-tehnička dokumentacija za novi vrtić u Benkovcu

Foto: Arhiva ZLGradu Benkovcu odobrena su nedavno bespovratna sredstva u iznosu od 154.294,88 eura, za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju energetski učinkovite zgrade novog dječjeg vrtića u Benkovcu, izvijestio je Grad Benkovac putem svoje mrežne stranice. Radi se o novcu koji je odobren iz poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a za dodjelu bespovratnih sredstava »Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije«, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.


Jaslićka dob


– Cilj ovog projekta je osiguravanje dodatnih kapaciteta za smještaj djece predškolske dobi u dječje vrtiće. Grad Benkovac u narednom razdoblju želi osigurati kvalitetne uvjete za rani predškolski odgoj svakom djetetu, budući da neki od njih završe na listi čekanja na upis, pojašnjavaju u Gradu Benkovcu.


Natječaj za odabir najpovoljnije ponude za izradu projetno-tehničke dokumentacije je u tijeku te će se uskoro znati odabrani projektant. Prethodno je Grad Benkovac za navedenu namjenu osigurao zemljište, ukupne površine 5.085 metara četvornih, za gradnju novog vrtića u Ulici Tina Ujevića. Za ovu namjenu je izdvojeno 132.210 eura. Grad Benkovac je također financirao i izradu studije izvedivosti i analize troškova i koristi za projekt u iznosu od 10.866,68 eura.
Dječji vrtić Bubamara, čiji je osnivač Grad Benkovac, trenutačno u svom sastavu ima matični objekt koji pohađa 120 djece i dva područna objekta koje pohađaju još 84 mališana. U prostoru osnovnih škola u Stankovcima, Vukšiću i Smilčiću održava se, pak, kratki program odgojno-obrazovnog rada, poput predškole. Bubamaru tako sada pohađa ukupno 228 djece.


– Analizom upisa za protekle godine nedvojbeno je utvrđeno da postojeći prostorni kapaciteti dječjeg vrtića ne zadovoljavaju potrebe upisa djece u redovite programe, a posebno djece jasličke dobi. U posljednih nekoliko godina najviše prijava je bilo za djecu jasličke dobi, čak oko 67 posto, ističu u Gradu Benkovcu te dodaju kako dječji vrtić pohađaju i djeca s teškoćama u razvoju, što zahtijeva dodatni prostor, manji broj djece u skupini i zaposlenje stručnoga kadra, a osobito planiranu senzornu sobu i dvoranu za sportski program.


Nova zaposlenja


– Postoji potreba za prostorom u kojem će se provoditi program za najmanje tri skupine djece jasličke dobi i dvije skupine vrtićke dobi, kao i za osam soba dnevnog boravka i to tri sobe jasličke dobi i pet vrtićke dobi, ističu u Gradu dodajući kako bi se izgradnjom novog vrtića riješile potrebe za kvalitetnim organiziranjem programa predškolskog odgoja na području Benkovca, ali i upis djece iz susjednih općina. Predviđa se da će biti zaposleno 10 odgojitelja s punim radnim vremenom, te određeni broj stručnih suradnika i pomoćnog osoblja.


Pretpostavljena ukupna bruto površina zatvorenih površina novog objekta dječjeg vrtića iznosi 1.991 m2. Na vanjskoj površini izgradilla bi se dva igrališta, po jedno za djecu jasličke i vrtićke dobi, predviđene su i zelene površine te parkiralište.


Projektom je predviđena izgradnja nove energetski učinkovite zgrade dječjeg vrtića u okviru koje će se ugraditi tehnologija proizvodnje obnovljivih izvora energije, sunčeva, za potrebe objekta, kao i energetski učinkovito distribuiranje centraliziranog grijanja ili hlađenja, ovisno o potrebama i aktivnostima. Izgradnjom kišnog vrta uredit će se okoliš zelenim modelom odvodnje oborinskih voda i to zadržavanjem, filtriranjem i pročišćavanjem, a upojni sustav se pročišćava biljkama pročistačima.


Nositelj ovoga projekta je Dječji vrtić Bubamara, dok je partner na provedbi projekta Grad Benkovac.