Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

UDRUŽIVANJE ZA BRENDIRANJE

[FOTO] Sol ima posebno mjesto u paškom turističkom kalendaru

Autor: Nikolina Lucić

07.02.2024. 18:25
[FOTO] Sol ima posebno mjesto u paškom turističkom kalendaru

Foto: MISLAV KLANACJedan od tri najpoznatija simbola otoka Paga – sol, od prošle godine u sklopu manifestacije “Misec paške soli” ima posebno mjesto u paškom turističkom kalendaru. Solana Pag, Turistička zajednica Grada Paga i mali proizvođači otoka Paga predstavili su nam zato novu suradnju koja ima za cilj unaprijediti povezivanje, prodaju i promociju malih proizvođača otoka Paga, iniciranu prošlogodišnjim projektom “Misec Paške soli”.


Kroz druženje i autentičnu gastro ponudu, predstavili su nam sve što je pripremljeno za realizaciju ove inicijative, čija provedba kreće odmah. Ovo predstavljanje ima za cilj potaknuti što više malih proizvođača autohtonih proizvoda s ovog područja, ali i ne samo njih, na priključenje ovom projektu s ciljem bolje prepoznatljivosti otoka Paga, kao jedinstvene destinacije, koja nudi mnoga blaga koja mnogi tek trebaju otkriti.


Potpora kreativcima


Prisutnima se ispred TZ-a Grada Paga obratila direktorica Vesna Karavanić, u ime Solane Pag direktor Josip Ćapin, a njima se u predstavljanju ove inicijative pridružilo i više malih proizvođača s područja otoka Paga kao što su “Namorana ART”, Nikol Jakopić Donadić i Sunčana More.
– U kreaciju ovog muzeja uloženo je mnogo vremena i dobre volje Pažana, poručio je na početku Ćapin, dodavši kako je prošle godine nakon “Miseca paške soli”, započela inicijativa boljeg brendiranja i promocije otoka Paga, naročito malih proizvođača, obrtnika i umjetnika.


– Pag je otok vrijednih i kreativnih ljudi. Mi smo prošle godine krenuli s projektom “Misec soli”, a ove godine malim proizvođačima želimo omogućiti proširenje njihova poslovanja, nudeći im naš web shop kao mjesto prezentacije proizvoda. TZ, pak, svojim projektima tradicijskih suvenira i “Paga na meniju” promovira otok kao interkontinentalni brend prepoznat u cijelom svijetu, kako po svojoj tradiciji i običajima, tako i gastronomskim biserima, naglasio je direktor Paške solane dodavši kako je njihova želja ispred Solane Pag bila osigurati infrastrukturu i marketinšku potporu za male proizvođače i lokalne kreativce, kako bi svoje proizvode kroz njihov web shop mogli bolje ponuditi.


– Nudimo im podršku i potporu i zajedno gradimo brend ovog otoka, kazao je Ćapin, dok je Vesna Karavanić iz TZ -a kazala kako je priveden kraju još jedan natječaj za odabir tradicijskih paških suvenira, koji će dobiti posebnu oznaku izvornosti.


Foto


Misec paške soli


avatar

Snimio: Mislav Klanac


07.02.2024. 18:24


Galerija

Foto: Mislav Klanac


Suveniri i brendovi


– Ovo je spajanje triju projekata, “Miseca paške soli”, prezentacije malih proizvođača kroz brendiranje suvenira i “Paga na meniju”, koji godinama razvijamo zajedno na SŠ Bartula Kašića. 11 je suvenira već nositelj naše oznake na otoku, najviše ih je na Području grada Paga, četiri u Kolanu i jedna u Novalji. Dodjelom posebnih oznaka za autohtone paške suvenire želimo bolje zaštiti i prezentirati naše tradicijske i gastronomske osobitosti. Javni poziv za novi autohtoni suvenir grada Paga je gotov, a pred nama je odabir nositelja te prestižne oznake. Nama su se zato pridružile i dosadašnje nositeljice ove oznake, a Solana Pag putem svojeg je weba omogućila bolju promociju i vidljivost tih tradicijskih proizvoda, a s institucionalnom ćemo promocijom nastaviti i na naša dva sajma, kao i u sklopu drugih turističkih manifestacija, istaknula je Karavanić te dodala kako paški poduzetnici i institucije njeguju dobru suradnju.


Otok Pag prava je riznica blaga, a paška janjetina, paška sol i paški sir postali su svjetski poznati gastronomski brendovi koji s ponosom nose oznaku izvornosti, dok je paška čipka, na popisu UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine.


Neka od blaga otoka Paga predstavile su u Magazinu soli male proizvođačice koje svoju kreativnost izražavaju upravo pomoću sirovina ovog otoka. Pomoću paške vune, tehnikom suhog filcanja Nikol Jakopić Donadić izrađuje nakit, slike od vune te razne suvenire, a “krije” se iza imena “Woolly Handmade”.


Koliko Željka Crljenko Mihlin voli Pag, govori sami naziv iza kojeg stvara, “Namorana Art”, a stvara suvenire i nakit od paške čipke, izrađuje slike i magnete s motivima mora, riba. Posebnom metodom elektrolize Sunčana More izrađuje nakit s temom paške čipke. Sol je ključna za proizvodnju čipke na metalu, nije lako savladiva, ali njoj je jako draga. Za Sunčanu kombinacija soli, čipke i mora znači Pag.


Sol i čipka


Nikol s brendom “Wooly Handmade” tehnikom filcanja radi nakit, slike i suvenire, jer kaže, unatoč popularnosti paške ovce, vuna je još uvijek nedovoljno poznata kao vrlo zahvalna sirovina od koje se mnogo toga miže izraditi.


Željka Crljenkov Mihlin, koja stoji iza brenda “Namorana” kaže kako njezinu maštu i sposobnost ništa ne ograničava, dok Sunčana More radi nakit s temom paške čipke.


– Sol je glavni sastojak koji u metodi elektrolize koristim kako bih radila svoj nakit od čipke, kazala je More, te dodala kako joj ova suradnja znači jako puno, jer nakit izrađuje zahtjevnom metodom elektrolize.


– Omogućili su mi da zaokružim svoju priču i u jedno spojim sol i čipku. Naša paška mandala još je uvijek relativno nepoznata, tako da ju pokušavam promovirati svojim nakitom, kazala nam je More.


Grad Pag iza svoje kamene vanjštine skriva pravu riznicu blaga, a paška janjetina, sol i sir, koji nose oznaku izvornosti, postali su svjetski poznati gastronomski brendovi, dok je paška čipka uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, dok neka “paška” blaga tek čekaju da budu otkrivena.


Tijekom predstavljanja, između ostalog, bilo je riječi i o drugim nadaleko poznatim turističkim projektima otoka Paga – “Pag na meniju” – oznaci posebnog standarda tradicionalne kuhinje otoka Paga, te “Suveniru grada Paga” koji bi trebao predstavljati odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa grada Paga.