Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

unatoč protivljenju mještana

Počeli radovi na sustavu odvodnje na pomorskom dobru u Privlaci

Autor: Nikolina Lucić

19.09.2023. 13:51
Počeli radovi na sustavu odvodnje na pomorskom dobru u Privlaci

Foto: Snimio čitateljTenzije u Privlaci zbog radova na pomorskom dobru u uvali Livadica na najvećoj su visini, jer u ponedjeljak su ujutro radnici počeli s radovima na terenu. Istog smo jutra dobili nekoliko poziva uznemirenih mještana koji su u strahu da će se teškim građevinskim zahvatima zauvijek uništiti krhka ravnoteža u uvali.


I dok nam općinski načelnik Gašpar Begonja kazuje kako će iz pristojnosti prema svojim sumještanima kazati kako pušu u prazno, oni su uvjereni kako je na djelu velika devastacija prirode te da su radovi na pomorskom dobru protuzakoniti.


– Kanalizacijska trasa bi trebala ići uz postojeće ceste i to bi bilo razumno i ispravno, a nikako ne uz obalu unutar samog pomorskog dobra gdje će se dovesti u pitanje čistoća mora i obalnog pojasa prilikom svake veće plime, kao na ovoj fotografiji.
Čim zapuše jugo sve otpadne vode iz kanalizacije i fekalije će zapljuskivati obalni pojas, i širit će se neopisivi smrad. Postoji opasnost od zaraze i zagađenja mora i plaže, uvjeren je dio mještana Privlake koji je zbog ove teme već organizirao više prosvjednih skupova kako bi se radovi otkazali.


Sumnje u nepostojanje odobrenja Ministarstva


Tvrde i kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije donijelo odluku o davanju koncesija na pomorskom dobru u svrhu posebne upotrebe radi izgradnje dijela kanalizacijskog sustava, čime su svi građevinski radovi na čestici 9286, koja se nalazi u ovoj uvali, ilegalni.


Izvođač građevinskih radova je aferična tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch – und Tiefbau koja je zbog ogromnih kašnjenja na aglomeraciji Zadar – Petrčane već nekoliko puta bila temom naših članaka.


Dio Privlačana uvjeren je kako ova tvrtka radi bez potrebnih građevinskih dozvola i bez suglasnosti Ministarstva mora, kao i da bez potrebne suglasnosti devastira postojeći okoliš, raslinje i priobalje.


– Radnici su u ponedjeljak ujutro došli s kombijima te su donijeli hrpe pijeska počevši radove na obali, iako su upozoreni kako projekt nema sve potrebne dozvole. Radi se po svršenom činu i protiv volje mještana, kazao nam je Miro Zupčić, dodavši kako su radnici sa sobom već donijeli i cijevi, kao i pijesak kojim će ih zakopati.– O ovome smo obavijestili policiju i nadležni ogranak Državnog inspektorata, poručio nam je Zupčić, pitavši se kome bi u interesu bilo da kanalizacija ide po pomorskom dobru, kada bi bilo bolje da trasa kanalizacije ide uz postojeću cestu.


No, načelnik Begonja uvjerava nas kako će se radovi izvoditi u trasi od oko 200–tinjak metara i to 100 metara dalje od ostataka rimske vile rustice, zbog čega za ovaj projekt nisu trebali odobrenja arheologa jer ne ugrožavaju arheološki lokalitet iz rimskog doba.


Podsjećamo ovim putem i kako su mještani tijekom ljeta 2023. organizirali seriju prosvjeda kako bi skrenuli pozornost javnosti na Urbanistički plan općine Privlaka u predjelu Sebačevo i Batalaža, u uvali Livadica i spriječili ekološku devastaciju ugrožene flore, faune i priobalja pod izlikom uređenja plaže i postavljanja kanalizacije unutar pomorskog dobra uz samu plažu.


Granica pomorskog dobra


S druge strane, Privlačani se pribojavaju najavljenog projekta izgradnje višestambenih zgrada s kondominijima u zoni rimske vile i zanemarenih arheoloških nalaza. Pozivaju se na Zakon o pomorskom dobru koji govori da crta razgraničenja mora biti najmanje šest metara od gradnje.


Taj Zakon ne priznaje nikakva nasipanja i umjetna novonastala stanja na pomorskom dobru i takozvane dohrane. Poručuju kako bi investitor trebao obavljati građevinske radove sukladno Zakonu, bez obmanjivanja javnosti, poštujući granice pomorskog dobra, i ne zadirući u njega.


Izmjena plana može proći uz podršku Ministarstva održivog razvoja koje će potvrditi punu osnovanost inicijative zabrinutih stanovnika Privlake.


Načelnik Privlake im, pak, poručuje kako su se na odluku o projektu trebali žaliti još 2012. od kada, tvrdi, projekt ima sve potrebne dozvole.


– Projekt aglomeracije obuhvatit će 200 metara prostora uz more i za njihovo izvođenje imamo sve potrebne dozvole, a što se tiče ugroze arheoloških ostataka, radovi završavaju čak 100 metara od ostataka rimske vile, poručio nam je načelnik, dodavši kako se mještani uporno bune bez valjanog razloga.


Zabrinuti stanovnici Privlake će razmotriti pokretanje upravnog spora protiv investitora koji izvodi infrastrukturne radove na pomorskom dobru na čestici 9286.