Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

»VREMENASTE PRIČE«

Zoran Vakula biogradsku djecu učio meteorološkim pojmovima

Autor: Matea Guzalić

10.01.2023. 20:49
Zoran Vakula biogradsku djecu učio meteorološkim pojmovima

Foto: Arif SitnicaPovodom Dana grada Biograda na Moru i blagdana njegove zaštitnice sv. Stošije, Gradska knjižnica Biograd na Moru u utorak je ugostila najpoznatijeg hrvatskog meteorologa Zorana Vakulu koji je predstavio svoju »Meteoslikovnicu«, odnosno seriju slikovnica pod nazivom »Vremenaste priče«.


Okupili su se brojni mališani i njihovi roditelji kako bi s glavnim meteorologom Hrvatske radiotelevizije pričali o prognozi i vremenu te čitali zanimljive i poučne priče pod nazivima Vjetropirasta, Oblačasta, Sunčasta i Pahuljasta.


Edukacija djece


– Osnovni cilj mojih slikovnica na temu meteorologije je edukacija djece, posebno onih najmlađih – vrtićanaca i osnovnoškolaca. Putem ovih knjiga naši najmlađi mogu naučiti neke osnovne meteorološke pojmove. Počeo sam sa slikovnicom Vjetropirastom, nastavio sam s Oblačastom i Sunčastom, a posljednja slikovnica, bar zasad, je Pahuljasta koja govori o snijegu i pahuljama u očekivanju zime koja će napokon biti normalnija. Nažalost, ovogodišnja zima je do sada bila poprilično razočaravajuća i, iako je pesimistično u odnosu na neke prognoze, nadam se da će barem ostatak zime donijeti taj čaroban zimski ugođaj. Nakon Pahuljaste napisao sam i Kapljičastu koja nam dolazi u proljeće, ispričao nam je Zoran Vakula dodajući da u planu ima još barem deset do dvanaest knjiga, a s obzirom na brojna pitanja koja dobiva na promocijama poput ove, ne bi ga iznenadilo da ih bude još i više.
Glavna ideja iza Vremenastih priča je educirati i približiti djeci i mladima meteorološke termine kako bi u budućnosti znali koristiti meteorološke informacije, a samim time ih upoznati s opasnostima klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.


Unutar ove serije slikovnica nalaze se četiri različite meteoslikovnice u kojima Vakula na zabavan i djeci pristupačan način uz pomoć poznatog karikaturista Nika Titanika tumači kako nastaju i kakvi sve mogu biti vjetar, oblaci, kiša i snijeg.


Brojna događanja u Knjižnici


U svim dosadašnjim meteoslikovnicama postoje, osim teksta i ilustracija, još i premetaljke, rebusi, ispunjaljka te stranica za bojanje.


– Knjižnica je ugostila Zorana Vakulu ne kao meteorologa, već kao pisca slikovnica. On je do sada objavio četiri odlične slikovnice, a kako čujemo, bit će ih još. Sama promocija organizirana je u sklopu Dana grada Biograda na Moru. Naša knjižnica svake godine održava prigodan program, a ove godine smo događanje posvetili upravo najmlađima – to je zapravo epilog i nastavak na prethodnu godinu koja je za nas bila iznimno uspješna. Ova promocija slikovnica može se shvatiti i kao nastavak Mjeseca hrvatske knjige čije je otvorenje bilo upravo kod nas, a to je također bilo posvećeno mladima. Dakle, krenuli smo nekako u tom smjeru, ovo je samo uvertira u brojna događanja koja već planiramo i imamo dogovorena, izjavila je Tihana Jurišić, ravnateljica Gradske knjižnice Biograd na Moru i naglasila da sljedećeg petka imaju gostovanje jedne planinarke.


I dok mališani nestrpljivo čekaju petu slikovnicu – Kapljičastu, svi zainteresirani mogu pronaći Vakuline dosadašnje Vremenaste priče u svim boljim knjižarama.